Český internet má narozeniny. Jak vypadal web před lety?

Praha – Před třiadvaceti lety vplula do té doby izolovaná Česká republika do sítě celosvětového virtuálního prostoru – internetu. Tehdy ještě do součásti ČSFR přiteklo první spojení rychlostí 19,2 kbit/s. Prvním připojeným subjektem bylo výpočetní centrum ČVUT v Praze, první připojený sálový počítač IBM vážil hned několik tun. Od té doby se datový tok zrychlil řádově milionkrát.

V roce 1993 už zahájila svůj provoz páteřní celorepubliková akademická internetová síť Cesnet. V první polovině 90. let patřilo připojení k internetu víceméně akademickému sektoru. V roce 2012 už tuzemská internetová populace čítala 6,3 milionu lidí. V témže roce bylo on-line 65,4 procenta domácností v ČR - pro srovnání v roce 2005 to bylo 19,1 procenta. Klíčový význam pro expanzi uživatelů internetu během více než dvaceti let měla především proměna nákladnosti připojení.

V roce 1991 se ustanovila internetová doména s národní koncovkou .cs, o dva roky později už existovala dodnes platná koncovka .cz. Od roku 1998 doménový registr spravuje sdružení CZ.NIC. Počet registrovaných internetových domén s koncovkou .cz už dávno překročil hranici jednoho milionu.

Typickými internetovými službami byly před 20 lety elektronická pošta, přenosy souborů po FTP a vzdálené přihlášení Telnetem. Webové stránky sice již existovaly, ale v podstatě o nich nikdo nevěděl. Akademici využívali systém Gopher, který však s větším rozmachem www záhy skončil. Také dnes internet využívají lidé především ke komunikaci, k e-mailům se přidaly sociální sítě.

Otestujte si, jak znáte historii českého internetu.

V roce 2012 hledaly čtyři pětiny připojených Čechů na internetu informace o zboží a službách a tři čtvrtiny sledují on-line zprávy. Třetina tuzemských uživatelů na internetu sleduje videa a více než čtvrtina lidí podle ČSÚ na internetu nakupuje.