Školská novela uspěla. Zakáže nezdravé potraviny a podpoří handicapované

Praha – Poslanci schválili novelu školského zákona. Zavádí podpůrné prostředky pro handicapované žáky, kteří se vzdělávají na běžných školách, jednotné učňovské zkoušky a také omezuje prodej nezdravých potravin ve školách. Její součástí však není registr pedagogických pracovníků, který chtěl prosadit ministr školství. Opozičním poslancům se také nepodařilo prosadit rozšíření domácího vzdělávání.

Školská novela jako taková měla ve sněmovně širokou podporu. Jde o vládní normu, měla tak podporu koalice, pravicová opozice ji však také podporovala, vzhledem k tomu, že se na ní strany podílely v dobách své vlády. „Většinu toho zákona připravila pracovní skupina pod vedením tehdejšího ministra školství, kterým byl náš předseda Petr Fiala, takže v zásadě se zásadními věcmi až na výjimky můžeme souhlasit,“ zdůraznil Adolf Beznoska, zástupce ODS ve sněmovním výboru pro sociální politiku.

Novela mění přístup k žákům se speciálními potřebami

Jádrem novely školského zákona je změna přístupu k žákům se speciálními vzdělávacími potřebami. Těm stát poskytne podpůrná opatření, aby mohli zůstat na běžných školách. Například sluchově handicapované děti tak budou mít k dispozici tlumočníky. Mezi podpůrná opatření patří také speciální učebnice či individuální vzdělávací plány. Poslanci přitom schválili vládní pozměňovací návrh, který z návrhu odstranil sporné ustanovení o diagnostice mentálního postižení žáků, podle které měli být umisťováni do praktických škol. „Po debatě, že by někdo mohl tento odstaveček zneužít, jsme jej vyndali,“ poznamenal ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Kritici o pasáži tvrdili, že by mohla vést k tomu, že v těchto zvláštních školách budou končit i děti, které do nich nepatří.

Vypuštění diagnostiky mentálně postižených žáků podpořila opozice. „Já to hodnotím jako vítězství zdravého rozumu. Nechtěli jsme udělat krok zpátky a jsme s tímto spokojeni,“ řekl Adolf Beznoska.

Praktické školy novela neohrozí, ubezpečují zákonodárci

Zpravodajka zákona a místopředsedkyně školského výboru v Poslanecké sněmovně Vlasta Bohdalová (ČSSD) zdůraznila, že novela neohrozí existenci praktických škol. Ty budou k dispozici zejména pro ty děti, u nichž žádná podpůrná opatření nebudou fungovat. „Musíme stále mít síť zvláštních a speciálních praktických škol. Chtěla bych ujistit zřižovatele a ředitele škol, že se nejedná o ohrožení toho, co tady dlouhou dobu budujeme, a to je speciální a praktické školství,“ zdůraznila poslankyně Bohdalová.

Ve znění, které sněmovna schválila, je také zavedení jednotných závěrečných zkoušek na učilištích či změna, která umožní ředitelům zůstat zaměstnanci škol i poté, co skončí ve své funkci. „Mohli si například vzít půjčku nebo hypotéku,“ zdůvodnil změnu Marcel Chládek. Vláda prosadila i zákaz prodeje potravin, které jsou v „rozporu s výživovými požadavky“, ve školách. Zákaz se týká i reklamy na tyto potraviny. „Už se nestane, že by v českých školách byly automaty s nezdravým pitím a nezdravými potravinami,“ shrnul ministr školství.

Nebude registr pedagogů ani domácí vzdělávání starších žáků

Z novely naopak vypadl registr pedagogických pracovníků, který chtělo ministerstvo školství vytvořit. Podle ministra Marcela Chládka (ČSSD) ho chtěly mít pedagogické fakulty, poslanci však nakonec slyšeli na kritiku, podle které by šlo o nevhodné shromažďování osobních údajů. V registru by kantoři byli zaneseni včetně informací o věku či pohlaví. Opozici také registr podle Adolfa Beznosky považovala za „zbytečnou byrokratickou překážku a zatížení, které nemá souvislost s vyučováním“. Ministr naopak zdůraznil, že informace, že by jeho vytvoření stálo sto milionů korun, nejsou pravdivé.

Opoziční poslanci potom neprosadili rozšíření domácího vzdělávání i na druhý stupeň základních škol. Sněmovní školský výbor sice návrh podpořil, vládní koalice se ale neshodla, uvedl předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. Lidovci se hlasování zdrželi, přestože podle opozice s rozšířením domácího vzdělávání souhlasí. Podpořil by ho i Jiří Zlatuška z ANO, ale nikoli celá koalice. Návrh tak padl. „Přistoupili jsme spolu s dalšími koaličními pratnery ke kompromisu,“ řekl Jiří Mihola. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek proto KDU-ČSL kritizoval. Marcel Chládek však dal najevo, že by se rozšíření domácího vzdělávání chtěl věnovat až v jiné novele.

Exministr školství Petr Fiala:

„Mně vadí, že v novele není individuální vzdělávání. Je to úplně zbytečné, bylo řadu let testováno, není to tak, že jenom rodiče učí doma děti, ale ty děti jsou potom zkoušeny ve škole, takže stát nad tím má kontrolu. Je to velká škoda a myslím, že je to velká chyba.“

Sněmovna nevyhověla ani návrhu Marty Semelové (KSČM), aby přípravné třídy nemohly zřizovat církevní školy. Ivan Gabal (za KDU-ČSL) neuspěl s požadavkem zjišťovat v oblasti rovného přístupu ke vzdělávání sociální a etnický původ žáků.

Vydáno pod