Zeman pojede do Vatikánu, papež ho očekává v dubnu

Abú Zabí - Prezident Miloš Zeman zavítá v dubnu do Vatikánu, a to na pozvání papeže Františka. Měsíc předtím se pak chystá promluvit na zasedání americko-židovské organizace ve Spojených státech.

„Na pozvání Svatého otce bych měl navštívit Vatikán,“ prohlásil Zeman během své současné návštěvy Spojených arabských emirátů. Podle serveru Aktuálně.cz se český prezident s papežem sejde 24. dubna. Bude to jejich první osobní setkání.

Podle velvyslance ve Vatikánu Pavla Vošalíka se diplomacie oproti zvyklostem na přípravě návštěvy vůbec nepodílí a organizace probíhá výhradně v režii šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta. O něm se přitom v minulosti uvažovalo jako o Vošalíkově nástupci při Svatém stolci. 

Ještě předtím navštíví Zeman Spojené státy

Na začátku března pak Zeman poletí do USA, kde vystoupí jako hlavní řečník na kongresu AIPEC (Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti). „Předpokládám, že se tam setkám s izraelským premiérem (Benjaminem) Netanjahuem, který se ho pravděpodobně taky bude účastnit,“ dodala hlava státu.

Miloš Zeman na návštěv ve Spojených arabských emirátech
Zdroj: David Taneček/ČTK

Ovšem k dalším cestám, které se teprve domlouvají, se zatím nechtěl vyjadřovat. Teprve dnes se z Abú Zabí vrací zpět do Prahy. Hrad ale už dříve avizoval, že se Zeman v květnu zúčastní oslav 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě. Pozvánku dostal také na bilaterální návštěvu Ruska. Zda se uskuteční ještě letos, nebylo podle ředitele hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka zatím rozhodnuto. 

Vydáno pod