Další možná fúze pojišťoven na obzoru: ČPZP a Revírní bratrská

Praha – Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) roste podle MF Dnes silná konkurence. Konkrétně se má blížit fúze nejlépe hospodařící zdravotní pojišťovny v zemi - Revírní bratrské pokladny - a České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), ve které má vliv podnikatel Tomáš Chrenek. V případě sloučení by druhá jmenovaná pojišťovna získala k využití 1,2 miliardy korun, dodává deník.

Kdyby byla fúze úspěšná, vznikla by druhá nejsilnější pojišťovna v Česku, hned po VZP, a její základna by čítala na 1,6 milionu klientů - 1,2 milionu od ČPZP a 400 tisíc od Revírní bratrské pokladny. Samotná VZP má přitom zhruba šest milionů pojištěnců.

Vedení Revírní bratrské pokladny, jež má většinu klientů na Moravě a ve Slezsku, ale podle MF Dnes příliš nadšení nesdílí. „Jsou tu obavy, slyšel jsem o těch plánech, ale mě nikdo nekontaktoval a správní rada může udělat cokoliv i bez našeho vědomí,“ prohlásil ředitel pojišťovny Lubomír Káňa. Sám za sebe by údajně se sloučením rozhodně nesouhlasil.

Lubomír Káňa, ředitel Revírní bratrské pokladny

„Jsme nejlépe hospodařící pojišťovnou, máme dvojnásobný zůstatek na účtech oproti ostatním a na pacienta máme díky tomu 2 913 korun, zatímco ČPZP jen zhruba polovinu toho.“

Pro primátora Karviné a člena správní rady pojišťovny nominovaného za vládu Tomáše Hanzela šlo přitom o čerstvou informaci. „Vlastně (ji mám) teprve několik hodin, takže vůbec nevím, jak se zachovám a jak budu hlasovat,“ uvedl deníku. „Zatím budeme hlasovat jen o záměru, vše ostatní je předčasné,“ doplnil zástupce odborářů ve správní radě Jaromír Pytlík.

Nápad měl podle spekulací vzniknout ve společnosti OKD, která patří k zakládajícím členům Revírní bratrské pokladny. A právě to nepřímo potvrdil i ředitel ČPZP Petr Vaněk.

Správní rada by potřebovala ke schválení fúze prostou většinu osmi členů správní rady. Následně by fúzi ještě muselo posvětit ministerstvo zdravotnictví. A formální poradní hlas patří i ministerstvu financí.

Počty klientů zdravotních pojišťoven v ČR (údaje ke konci ledna 2015)

  • Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) - 5 936 733
  • Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) - 1 258 827
  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) - 1 210 539
  • Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP) - 735 683
  • Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) - 708 257
  • Revírní bratrská pokladna (RBP) - 430 920
  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ) - 139 426