Marvanová: Justice má problém s předsedy soudů i zodpovědností soudců

Praha – Českému soudnictví chybí otevřenost a také zodpovědnost. Je o tom přesvědčena advokátka, bývalá politička a někdejší náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová, která byla hostem Hyde Parku ČT24. Platy soudců podle ní neodpovídají jejich postavení, kdy takřka nenesou za svoji práci žádnou odpovědnost. Dohoda státu se soudci o platech, kterou končící ministryně Válková připravila, se proto Haně Marvanové příliš nezamlouvá.

Hana Marvanová: Problém je transparentní obsazování vedoucích postů (zdroj: ČT24)

Současná česká justice má podle Hany Marvanové, která přišla na ministerstvo spolu s Helenou Válkovou, ale záhy musela kvůli vzájemným sporům zase odejít, zásadní vady na několika stupních. Za velmi důležitý považuje Hana Marvanová způsob obsazování předsedů krajských soudů. Výběrová řízení podle ní sice probíhají, zřejmě ale nejsou vždy zcela čistá. Připomněla loňský výběr předsedy soudu v Ústí nad Labem, kde Marvanová vedla výběrovou komisi. „Pár dnů předtím, než komise zasedla, mi volali nějací lidé, jestli vím, že už je dopředu dohodnuto, kdo má to výběrové řízení vyhrát. Já jsem zajistila, že proběhlo korektní, férové výběrové řízení, a nevyhrál ten kandidát, který to měl vyhrát. V tu chvíli se objevila nátlaková skupina, petice soudců z Ústí nad Labem, kteří zpochybnili výběrové řízení,“ popsala.

Předsedové krajských soudů – vládci justice?

Právě předsedové krajských soudů jsou přitom podle Hany Marvanové v justici možná nejdůležitějšími osobami. „Tito lidé rozhodují, kdo se stane soudcem, kdo se vůbec dostane do justice. Za druhé ovlivňují, jak se přidělují kauzy, to znamená rozvrh práce,“ upozornila. Situaci, kdy se předsedou soudu stává dosavadní místopředseda spoluzodpovědný za dosavadní stav a nepřichází žádný jiný kandidát z jiného kraje, proto považuje za nežádoucí: „Tím se zapouzdřuje justice a není tam zdravá konkurence.“

Další problém, který Hana Marvanová v českém soudnictví vnímá, je nedostatečná zodpovědnost soudců za odvedenou práci. „Já jsem neviděla případy, že by soudce nesl odpovědnost za vadné rozhodnutí,“ řekla dlouholetá poslankyně, která po svém odchodu z politiky v posledních letech spolupracovala s protikorupčními iniciativami. I proto se staví odmítavě k požadavkům soudců na zvýšení platů, je přesvědčena, že Nejvyšší soud, který jejich žádostem otevřel dveře, rozhodl o údajně špatně stanoveném platovém základu chybně a že jsou soudci beztak placeni velmi dobře. „Soudce, který začíná a nemá praxi, začíná na částce více než 60 tisíc korun. To nemá žádná jiná profese,“ míní Hana Marvanová.

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek v posledních týdnech opakovaně hovořil o vlivových skupinách v justici. Do jedné řadí předsedy vrcholných justičních institucí, do další podle něj spadá například Robert Pelikán, kterého hnutí ANO nominovalo jako nového ministra spravedlnosti. Hana Marvanová s tvrzením o skupinách ovlivňujících soudnictví do určité míry souhlasí. Projevilo se to i při výběru nástupce Ivy Brožové, která v lednu rezignovala na funkci předsedkyně Nejvyššího soudu. „Musela být interní dohoda mezi špičkami justice, že to bude tento člověk,“ řekla. Je přesvědčena, že i v tomto případě mělo proběhnout výběrové řízení.

S Pelikánem se Marvanová přela o legislativce i zákon o státním zastupitelství

Návrat na ministerstvo spravedlnosti Hana Marvanová nepřipravuje, přestože z něj Helena Válková koncem měsíce odejde. S předpokládaným novým ministrem Pelikánem rovněž nemá dobré vztahy: Robert Pelikán, který loni Hanu Marvanovou vystřídal v křesle první náměstkyně, resp. prvního náměstka, svoji předchůdkyni záhy obvinil z rozvrácení legislativního odboru na ministerstvu spravedlnosti. Hana Marvanová to odmítla, tvrdí, že legislativní odbor v době jejího nástupu takřka nefungoval.

Výhrady má bývalá náměstkyně i k podobě zákona o státním zastupitelství, kterou ministerstvo po Pelikánově příchodu vytvořilo. Je přesvědčena, že se snaží přivést státní zastupitelství zpět pod kontrolu výkonné moci. To je podle Hany Marvanové špatně, protože právě výkonnou moc považuje za nejsnáze ovlivnitelnou korupcí. „Lidé často zapomínají, proč je důležité něco, k čemu jsme dospěli, třeba proč je důležitá nezávislost žalobců na výkonné moci. Před pěti lety, za éry paní nejvyšší státní zástupkyně Vesecké a dalších státních zástupců na vrchních státních zastupitelstvích, docházelo k masivnímu zametání hospodářských a korupčních kauz pod koberec,“ shrnula Hana Marvanová. Kauzy se však podle ní nezametaly proto, že by tehdejší žalobci byli zlovolní, ale proto, „že politici to po nich chtěli“.