V noci se vytvoří námraza, celorepubliková kalamita ale nehrozí

Praha – Teplé dny, ale mrazivé noci čekají Česko v nejbližších dnech. V nocích na čtvrtek i na pátek očekávají meteorologové, že se zejména v části Českomoravské vrchoviny a Jeseníků bude vytvářet námraza. Výsledek může dát vzpomenout na ledové sevření na počátku prosince. Tentokrát by ale nemělo jít o celorepublikovou kalamitu, očekávat lze spíše lokální problémy.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu se bude námraza v noci na čtvrtek i na pátek tvořit především na jihovýchodní až jižní návětrné straně Českomoravské vrchoviny a Jeseníků. S velkou intenzitou se bude tvořit zejména v noci na pátek. „V místech s celodenním mrazem není vyloučeno, že tloušťka námrazy v pátek překročí 3 centimetry,“ upozornili meteorologové. Výsledkem mohou být polámané stromy, přetrhané dráty elektrického vedení či zohýbané stožáry.

Celou republiku postihne v příštích dnech teplotní inverze. Průměrné denní teploty budou stoupat k pěti stupňům Celsia nebo ještě výše. Po nocích naopak má mrznout.

Začátkem prosince ochromila dopravu v Česku ledovka. Vrstva ledu na elektrických drátech zkomplikovala provoz tramvají, trolejbusů i vlaků. V Praze nebo Olomouci byl kompletně přerušen tramvajový provoz a na železnici uvízly tisíce lidí, mnoho z nich strávilo ve vlacích i noc.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Projevy námrazy jsou podobné ledovce. Liší se pouze způsobem vzniku. Námraza vzniká z kapek mrznoucí mlhy nebo oblaků na promrzlém zemské povrchu, popř. na předmětech či stromech. Ledovka se vytváří, když na zmrzlou zem či předměty prší a déšť, popř. mrholení namrzá. Právě ledovka na počátku prosince způsobila celorepublikovou kalamitu, při které padaly stromy, trhalo se elektrické vedení, ale především nefungovala doprava. Kvůli namrzlým trolejím byly rozsáhlé problémy na hlavních železničních tratích – elektrický proud ledovým krunýřem do sběračů lokomotiv nepronikl, a ty tak nemohly jezdit. Zcela se zastavila tramvajová a trolejbusová doprava v Brně a stejně tak Praha zažila smutné ráno, kdy do jejích ulic nevyjela ani jedna tramvaj. Lokální problémy byly kvůli námraze také na silnicích.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)