Členové Úsvitu odmítají slova o puči - s Okamurou chtějí jednat

Praha – Členové poslaneckého klubu Úsvitu odmítli slova Tomia Okamury o puči, vznik nové strany byl prý výsledkem demokratického hlasování a s Okamurou jednají o spolupráci. Na tiskové konferenci kritizovali, že hnutí Úsvit nepřijímá nové členy, to byl prý jeden z hlavních důvodů pro vznik nové strany. Okamura to však v reakci na brífink odmítl - prý jde jen o zástupný důvod. Má prý informace, že poslance Úsvitu se snaží přetáhnout jiné strany, podrobnosti k tomu ale nesdělil.

Předseda poslaneckého klubu Marek Černoch na brífinku zdůrazňoval, že současné dění je výsledkem demokratického hlasování: „Na pondělním poslaneckém klubu byly předloženy dva návrhy – pana Okamury a můj. Ten byl o tom, že by se hnutí Úsvit mělo začít integrovat s dalšími regionálními stranami. Konečně se otevřít lidem a začít přijímat nové členy,“ uvedl Černoch. 

Tento návrh pak v klubu získal většinu a druhý den ho schválilo i předsednictvo hnutí. „Demokratická většina se vyslovila, ale bohužel jeden, resp. dva lidi toto rozhodnutí většiny nerespektovali,“ dodal místopředseda poslaneckého klubu Petr Adam. Ten také odmítl včerejší Okamurova slova, že prý nebyl osloven, aby v novém straně působil. „To se nezakládá na pravdě. Přejeme si, aby hnutí Úsvit bylo součástí tohoto integrujícího sdružení.“

Tomio Okamura však nadále trvá na tom, že o plánech poslanců nevěděl a domníval se, že na schůzi klubu bude pouze prezentace jeho představ dalšího vývoje Úsvitu. „Já jsem do pondělního večera, když byl klub, vůbec nebyl informován o tom, že tam bude nějaká prezentace někoho jiného,“ řekl Tomio Okamura v Událostech, komentářích.

Poslanecký klub Úsvitu má 14 členů, samotné hnutí ale jen devět. Podle Černocha přišel Úsvit za poslední rok o 80 % sympatizantů, protože se nemohli stát členy. „V polovině krajů už dnes nemáme sympatizanty vůbec. Členství nebylo nabídnuto ani poslancům.“ Přitom prý Okamura sliboval, že do konce loňského roku přijme Úsvit stovku nových členů. Tento problém by měla odstranit právě nová strana. 

  • Ze 14 členů poslaneckého klubu byli pouze tři zvoleni za hnutí Úsvit: jde o Tomia Okamuru, Marka Černocha a Radima Fialu. Další tři poslanci šli do voleb jako členové Věcí veřejných: David Kádner, Olga Havlová a Karel Pražák. Karel Fiedler byl členem hnutí Občané 2011 a zbylí poslanci pak byli na kandidátce bez politické příslušnosti.

„Trvám na tom, že jsem nikdy nechtěl zničit hnutí Úsvit,“ poznamenal také Černoch. Poslanci prý Okamuru nechtěli ohrozit nebo sesadit. On sám si ho prý váží a chce dále vyjednávat. Jiní poslanci však byli na brífinku vůči Okamurovi kritičtější: Karel Fiedler uvedl, že se chová autoritářsky a o přímé demokracii pouze mluví a zaštituje se jí, ale nehodlá se jí řídit. Poslankyně Jana Hnyková zase uvedla, že se jí úterní vyjádření Okamury hluboce dotkla a urazila ji.

Okamura: Přijímání nových členů je jen zástupný důvod

Marek Černoch tvrdí, že Tomio Okamura bránil přijímání nových členů do Úsvitu. „Bylo řečeno, že do konce roku bude sto členů. Je únor 2015 a členů je stále devět,“ uvedl Černoch. Předseda hnutí Úsvit to ale vyloučil. „Můj podpis je pod změnou stanov, která počítá s dvouletou zkušební lhůtou, aby bylo možné nabírat nové členy,“ uvedl pro ČT24. Podle něj podobným procesem prošla i jiná hnutí zastoupená ve sněmovně. „Takže to vidím jako zástupný důvod, dejme tomu čas, co bylo skutečným důvodem tohoto kroku, který za mými zády udělali kolegové.“ Zdůraznil přitom, že pod změnami stanov chybějí podpisy některých jiných členů.

Spolupráci s novým subjektem pak Tomio Okamura ve vysílání prakticky vyloučil: „Budu plnit program Úsvitu a nemám v plánu někam přebíhat a stávat se členem nějakého subjektu, o kterém ani nevím, o co se vlastně jedná.“ To, že se jiné strany snaží přetáhnout poslance Úsvitu, Okamura prý „zaslechl od mnohých“, podrobnosti ale neuvedl.

Už včera označil krok svých kolegů za pokus o likvidaci Úsvitu. Nechá prý svolat členskou základnu, aby sama rozhodla o osudu hnutí.

Pehe: Za rozkolem mohou být peníze Úsvitu či touha osamostatnit se

Politolog Jiří Pehe nastínil dvě možnosti, které mohou být v pozadí rozkolu v hnutí Úsvit. „Může to být boj o finance Úsvitu. Hnutí má kvůli tomu, že se dostalo do sněmovny, poměrně velký příjem financí od státu, jsou to desítky milionů korun,“ upozornil. Druhou možností jsou potom ambice dosud neznámých poslanců, kteří se „vyvezli do politiky na zádech charismatického vůdce. Jiří Pehe však neočekává, že by uspěli: “Ačkoliv mnoho lidí nemusí mít rádo pana Okamuru a nemusí s ním politicky souhlasit, existuje u voličů základní instinkt, že tento druh vzpoury proti někomu, kdo těmto lidem pomohl do politiky, je tak trochu politická krádež."

Události, komentáře: Krize v Úsvitu (zdroj: ČT24)

Politolog Lubomír Kopeček:

„Je dobré vnímat, jak celý projekt hnutí Úsvit vznikl: že vznikl jako osobní projekt Tomia Okamury, který vytvářel kandidátky do jisté míry z lidí, které bych označil za náhodné cestující: narychlo byly vytvářeny krajské kandidátky z lidí, kteří byli v rámci regionu zajímaví, např. populární lékař. Z hlediska kandidátů nebylo až tak podstatné, jestli je hnutí Úsvit demokratické. Ale že je to příležitost, jak díky Tomiu Okamurovi dostat možnost zisku poslaneckého mandátu. Až po volbách potom zjistili, že je to strana politického podnikatele.“