Strážníkům bez maturity hrozí vyhazov. Jsou jich stovky

Brno – Stovky strážníků mohou od příštího roku chybět v ulicích. Vyhazov hrozí těm, kteří nemají maturitu, kterou vyžaduje novela zákona. Na některé městské policisty se díky odslouženým letům vztahuje výjimka a část strážníků si potřebné vzdělání dodělává, hotové ho ale musí mít nejpozději do konce roku.

Dávat botičky, pokutovat pejskaře nebo řešit krádeže bude od příštího roku možné jen s maturitou. Městských policistů, kteří ji nemají, je přitom podle posledních statistik přes osm set. Mezi nimi je i jihomoravský strážník Mirek. Posledních pět let každý večer usedá ke knihám a do noci se učí. „Dám syna spát a kolem půl desáté až desáté usedám k učení. Učím se tak do dvou do rána,“ popisuje Mirek.

Maturitu, kterou potřebuje k tomu, aby mohl u městské policie zůstat, bude na jaře dělat už počtvrté. Trápí se s matematikou. „Mám z toho strach, už bych to chtěl mít za sebou, je to noční můra. Když jde někomu o zaměstnání, tak pro to udělá maximum. Já tou prací žiju, takže bych chtěl udělat maturitu a zůstat tam, kde jsem,“ říká.

Potřebné vzdělání chybí hlavně strážníkům, kterým je kolem čtyřiceti let. Jiří Pařez z Kladna, který u městské policie pracoval jako specialista na odchyt zvířat, od nového roku kvůli chybějícímu vzdělání po 18ti letech odloží uniformu. „Práci nemám, po těch letech u policie, což je dost specifické zaměstnání, abych šel dělat něco jiného,“ povzdechl si strážník Jiří Pařez.

Podle posledních dostupných statistik ministerstva vnitra hrozí, že nejvíc strážníků bude chybět v Praze. Maturitu v hlavním městě nemá každý devátý příslušník městské policie.

Počet strážníků bez maturity

V celé České republice nemělo ke konci roku 2013 maturitu 853 strážníků, z toho 57 v Královéhradeckém kraji, 29 v Jihočeském, 49 v Jihomoravském, 19 v Karlovarském, 35 v Libereckém, 82 v Moravskoslezském, 22 v Olomouckém, 21 v Pardubickém, 48 v Plzeňském, 90 ve Středočeském, 112 v Ústeckém, 24 ve Zlínském kraji, 18 v Kraji Vysočina a 247 v Praze.

Zdroj: Ministerstvo vnitra 

Kolik strážníků si maturitu ani neplánuje dodělat, teď zjišťuje ministerstvo vnitra. Zmírnit podmínky ale nehodlá. „Podle našeho názoru bylo časové období, kdy bylo možné si vzdělání doplnit, dostatečně dlouhé,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Někteří přesto mají nárok na výjimku. „Dostanou ji ti, kdo třikrát absolvovali tzv. licence před ministerskou komisí a jsou starší 45 let,“ upřesnil mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. Některé stanice pak plánují, že osvědčeným strážníkům místo výpovědi nabídnou třeba místo ostrahy na recepci nebo v psím útulku.