Česko nepoleví v diplomatickém tlaku na Norsko, tvrdí premiér

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka se sešel s Evou Michalákovou, které norské úřady odebraly dva syny. Po schůzce prohlásil, že Česko nepoleví v diplomatickém tlaku na Norsko. O případu bude jednat i šéf Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí se svým norským protějškem. Sobotka také čeká odpověď na dopis, který poslal norské premiérce. Ze severu Evropy dnes naopak přišla kritika výroku prezidenta Zemana, který tamní sociální službu přirovnal k nacistickému programu Lebensborn.

Podle premiéra chce česká strana na schůzce v Norsku otevřít několik otázek: „První otázka je frekvence schůzek paní Michalákové s dětmi, naše orgány jsou přesvědčeny, že je skutečně velmi omezená. Chceme rovněž otevřít otázku setkávání dětí s jejich dalšími příbuznými nebo možnou výuku češtiny,“ uvedl Sobotka. Přímo v Norsku bude případ odebraných dětí řešit ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Do severské země by měl odjet v nejbližších dnech.

V případě, že by byly děti svěřeny do péče členovi širší rodiny, chce ČR poskytnout garance, že s nimi bude dobře nakládáno. O této možnosti mluvila po schůzce i Eva Michaláková: „Budu se snažit získat děti do péče, pokud by tomu norské úřady nebyly nakloněny, tak se budu snažit, aby je získala moje sestra, a až by se dostaly do ČR, tak bych se pokusila získat děti do péče já.“ Její sestra Zuzana Sovková k tomu dodala, že se byl v místě jejího bydliště podívat příslušný sociální odbor - podle něj prý podmíky splňuje. Rozhodnutí o tom, zda Eva Michaláková dostane z pěstounských rodin v Norsku zpátky své děti, by mohlo padnout letos v prvním pololetí, tvrdí advokátka Michalákové. 

Sobotka po schůzce zároveň dodal, že v případu nechce vystupovat v roli soudce. ČR podle něj respektuje, že děti žijí v Norsku a podléhají norským pravidlům. „Není možné nám vzít právo na to, abychom kladli otázky a získávali informace, protože se jedná o české občany… Máme zájem na spravedlivém, objektivním posouzení celé věci, aby byl zohledněn zájem rodiny, zájem dětí.“ 

O přezkoumání svého případu požádala Eva Michaláková norské úřady loni v prosinci. Rozhodnutí o tom, zda dostane své děti od pěstounů zpět, by mohlo padnout letos v prvním pololetí. Uvedla to její advokátka Janne Fjelnsethová. „Rozhodnout by se mohlo v prvním pololetí, nejdřív v dubnu, ale spíš později. Musíme čekat, než na nás přijde řada. Případů, které se týkají péče o děti, řeší krajská sociální komise víc,“ uvedla právnička. Podle ní se Michaláková možná už brzy bude moci setkat se svými syny - termín ale ještě nepadl.

Norská sociální služba odebrala děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie případ odložila a obvinění nepadlo. Norský soud ale považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociálky potvrdil. Dnes devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Matka obou chlapců se s nimi mohla setkat v roce 2012 na dvě hodiny a také loni. Předloni podle dědečka chlapců viděla jen mladšího z nich.

Eva Michaláková
Zdroj: ČT24

Česko nabídlo Norsku záruku, že na rodinu dohlédne

Česká diplomacie podala Norsku už dvě verbální nóty. V tomto silném diplomatickém nástroji nabídla spolupráci českých institucí i záruky, že stát na rodinu v ČR dohlédne. Norská strana odpověděla nótou, vyjádřila svůj zájem spolupracovat. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) také napsal kvůli kauze dopis předsedkyni norské vlády.

Některá vyjádření ministryně práce či šéfa brněnského úřadu mezinárodně-právní ochrany dětí Michalákovou podle jejího mínění poškodila. Spis a rozsudky matka hochů zveřejnit nechce. Tvrdí, že takový postup je v Norsku trestný. Uvedla ale, že norským úřadům dala souhlas se k případu vyjadřovat. Norské instituce kauzu dosud nekomentovaly. Také podle norské velvyslankyně jsou informace důvěrné.

Silný byl podle Michalákové i výrok prezidenta Miloše Zemana, který o víkendu přirovnal norskou sociální službu k nacistickému programu Lebensborn a řekl, že u pěstounů jsou děti „odnárodňovány“.

Zástupce norského ministerstva označil Zemanův výrok za „nerozumný“

Tento výrok neunikl pozornosti norských médií: "Včera pozdě večer jeden z hlavních norských deníků Verdens Gang zveřejnil článek o nejnovějších výrocích prezidenta Zemana. Podle novinářů se Zeman zasloužil o eskalaci případu. Norský list také cituje vyjádření tajemníka norského ministerstva pro děti a zrovnoprávnění Kjetila Moena, podle kterého je Zemanův výrok „nerozumný“: „Tyto výroky se hroutí pod tíhou vlastní nerozumnosti a já se k nim nebudu blíže vyjadřovat.“ Moen také kritizoval zahraniční média, která podle něj šíří nepravdy o norské sociální službě.  

Zemanův výrok zaujal norská média
Zdroj: ČT24

Deník Verdens Gang nicméně připomíná, že norská sociální služba se v posledních letech stala terčem kritiky ve více zemích. Zvlášť ve východoevropských státech byly reakce silné, konstatuje norský list. V článku zmiňuje protesty kvůli odebírání dětí před norskými zastupitelskými úřady v Rusku v roce 2012 či případ odebrání dětí indickému páru, za nějž se postavil i indický prezident a ministr zahraničí. V roce 2010 přirovnal jeden ze zaměstnanců polského velvyslanectví v Oslu norskou sociální službu k organizaci Hitlerjugend, napsal dále Verdens Gang.

Dominátor nabízí olympijské zlato z Nagana:

Do boje za českou matku se zapojila i hokejová legenda Dominik Hašek. Slavný brankář chce věnovat svou zlatou medaili z olympiády v Naganu tomu, kdo se o návrat bratrů Michalákových do Česka nejvíc zasadí. „Já si této medaile nesmírně vážím. Ale - nebo spíš právě proto - jsem se rozhodl, že až se nám to podaří a kluci budou zpět ve své české rodině, tak tuto medaili věnuji tomu, kdo na tom bude mít tu největší zásluhu,“ řekl Hašek. Českou matku se prý rozhodl podpořit proto, že jí a jejím synům jsou v Norsku „upírána základní práva“. 

Michaláková také dnes převzala symbolický šek s částkou 528 tisíc korun, které vynesla sbírka na její podporu. Výtěžek použije na právníky v Norsku.

Připomeňte si příběh rodiny Michalákových od samého začátku (zdroj stránky pod názvem Kde je moje dítě.)