Církevní a soukromé školy dostanou 140 milionů

Praha - Vláda schválila 140 milionů korun pro soukromé a církevní školy. Ministerstvo školství prostředky potřebuje, jelikož stále není vyřešena budoucnost jejich financování. Peníze by měly být převedeny z všeobecné pokladní správy.

O peníze pro školy požádal ministr Marcel Chládek (ČSSD). Ten minulý pátek prohlásil, že požadavek je důsledkem loňských peripetií kolem financování soukromých a církevních škol. Ministerstvo financí nejprve přišlo s požadavkem na dvoumiliardovou úsporu, což resort školství odmítl jako nereálné.

Školství dostalo za úkol najít vlastní řešení a v létě navrhlo těmto školám odebrat dotace na provoz, které u ostatních škol hradí jejich zřizovatelé, tedy kraje a obce. To vyvolalo negativní reakce mimo jiné i koaličních partnerů.

Vše má vyřešit reforma financování regionálního školství

Financování soukromých a církevních škol by se mělo vyřešit ještě letos v rámci komplexní reformy financování regionálního školství, tedy základních a středních škol. Podle Chládka by církevní školy podepsaly se státem memorandum, v němž by se obě strany zavázaly k poskytnutí určitého objemu finančních prostředků.

Ze soukromých škol by pak měly státní dotace dostávat ty, které zaplňují mezeru na trhu nebo se například věnují handicapovaným dětem. Ovšem stát by podle Chládka nadále neměl financovat školy, které duplicitně se státními nabízejí nepotřebné obory.