Děti by mohla získat do péče má sestra, věří Michaláková

Praha - Bratry Michalákovy, které jejich rodičům odebraly norské úřady, by mohla získat do péče jejich teta. V Praze to dnes řekla matka obou dětí Eva Michaláková. Její sestra má podle ní na svěření dětí větší šanci. Norská sociální komise by o případu měla jednat nejspíš v dubnu. Michaláková se v úterý dopoledne sejde s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Norská „sociálka“ odebrala chlapce české matce a otci v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání, která se ale nepotvrdila. Oba chlapci teď vyrůstají odděleně v pěstounských rodinách. Matka obou chlapců se s nimi mohla setkat v roce 2012 na dvě hodiny a také loni. Předloni podle dědečka chlapců viděla jen mladšího z nich.

„Vidím větší šanci v tom, že má sestra požádá o svěření dětí do své péče (v Norsku). Potom, až se děti dostanou do Česka, se budu snažit já prostřednictvím českých úřadů dostat děti do péče. To je, myslím, snazší cesta,“ řekla Michaláková. Neztrácí prý ale naději a nechce se vzdát. O přezkoumání svého případu požádala norské úřady loni v prosinci.

Michaláková: Chci znát další postup Česka v případě mých dětí (zdroj: ČT24)

Sestra Michalákové čeká na rozhodnutí norské komise

Její sestra Zuzana Sovková se chystá o svěření dětí do své péče v Norsku požádat, pokud by je nedostala zpět jejich matka. Vyčkává tedy zatím na rozhodnutí norské krajské sociální komise. „Máme dům jak hrad. Jedenáct místností. Tam by se vešlo hodně dětí,“ řekla Sovková. Dodala, že minulou středu už v její rodině byli čeští sociální pracovníci.

Sovková má osmiletou dceru a čtyřletého syna. Přestože své synovce viděla naposledy v roce 2012, věří, že by se s českou rodinou dnes devítiletý Denis a šestiletý David rychle sžili. Za zásah do jejich životů považuje spíš to, že je úřady odebraly matce a že vyrůstají odděleně, než to, že by se ze známého norského prostředí museli přestěhovat na Moravu.

Eva Michaláková
Zdroj: ČT24

Česko nabídlo Norsku záruku, že na rodinu dohlédne

Podle rodiny se ČR do případu „konečně zapojila a jedná, jak má“, i když prý mohla podnikat kroky mnohem dřív. Česká diplomacie podala Norsku už dvě verbální nóty. V tomto silném diplomatickém nástroji nabídla spolupráci českých institucí i záruky, že stát na rodinu v ČR dohlédne. Norská strana odpověděla nótou, vyjádřila svůj zájem spolupracovat. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který napsal kvůli kauze dopis předsedkyni norské vlády, se v úterý dopoledne s Michalákovou a její rodinou setká. „Od jednání s právníky a jednání s panem premiérem si slibuji, že bych se ráda dozvěděla, jakým způsobem hodlá ČR zakročit v případě mých dětí,“ uvedla Michaláková.

Některá vyjádření ministryně práce či šéfa brněnského úřadu mezinárodně-právní ochrany dětí Michalákovou podle jejího mínění poškodila. Silný byl podle ní i výrok prezidenta Miloše Zemana, který o víkendu přirovnal norskou sociální službu k nacistickému programu Lebensborn a řekl, že u pěstounů jsou děti „odnárodňovány“. Vůči zmiňovanému výroku prezidenta se v rozhovoru pro rádio Impuls ostře ohradila i eurokomisařka Věra Jourová. V únoru se chce setkat s norskou ministryní pro rodinu, hovořit spolu budou o fungování tamního sociálního systému.

Spis a rozsudky matka hochů zveřejnit nechce. Tvrdí, že takový postup je v Norsku trestný. Uvedla ale, že norským úřadům dala souhlas se k případu vyjadřovat. Norské instituce kauzu dosud nekomentovaly. Také podle norské velvyslankyně jsou informace důvěrné.

Připomeňte si příběh rodiny Michalákových od samého začátku (zdroj stránky pod názvem Kde je moje dítě.)