Válková je znechucená, o rezignaci se bavila i s prezidentem

Praha - Spor o platy soudců se řešil i na schůzce ministryně spravedlnosti Heleny Válkové a prezidenta Miloše Zemana. Ministryně přiznala v rozhovoru pro ČT, že s prezidentem chce probrat i svou budoucnost v roli šéfky resortu spravedlnosti, názory prezidenta však po schůzce nesdělila. Dlouhodobě nemá Válková ve vládě příliš silnou pozici a mluví se o jejím možném odvolání. Před Válkovou se Zemanem jednal i šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se odpoledne sešla s prezidentem Milošem Zemanem a už dříve avizovala, že se s ním poradí i o své budoucnosti ve funkci. „Informovala jsem prezidenta o práci resortu a dostala jsem se k otázkám své rezignace. Vyslechla jsem si jeho názory. Bavili jsme se i o budoucnosti resortu, co je například třeba změnit,“ prohlásila Válková po setkání s prezidentem.

Z dění kolem své osoby začíná být Válková podle svých slov znechucená. „Já jsem slíbila hnutí ANO, že podle svých nejlepších sil budu minimálně rok ve funkci. Ten rok je pryč,“ uvedla Válková.

V posledních dnech se totiž stále častěji spekuluje o jejím možném odvolání. Babiš se jí minulý týden jasně nezastal. „Nemůžeme vyloučit jen smrt,“ odpověděl na dotaz jednoho z novinářů, zda má v plánu Válkovou odvolat. Spekulace o budoucnosti Válkové ale odmítl dále jakkoli komentovat. „Vy pořád spekulujete, paní Válková teď řeší problém s platy soudců, dál se k tomu nechci vyjadřovat,“ prohlásil Babiš.

Názory na práci Válkové se různí

Předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa Válkovou označil za korektní a kultivovanou političku a řekl, že neví o žádné fatální chybě, kvůli níž by měla odejít z funkce. Podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala stála Válková před náročnými úkoly, k otázkám platů v justici podle něj přistoupila odpovědně.

Sám prezident Miloš Zeman se minulý týden vyjádřil o Válkové jako o profesionálce, která se poctivě snaží řešit nakupené problémy v české justici. Člen ústavně-právního výboru ale tomuto názoru oponuje. „Ministryně se možná snaží, ale není to vidět. Základní předpisy a zákony, které jsme podle legislativního plánu měli dostat do sněmovny už někdy loni na podzim, jako je nový zákon o státním zastupitelství, zásadní změna exekučního řádu nebo nový zákon o znalcích a tlumočnících, jsme tam nedostali. Hodnotím podle skutků, nikoli podle snahy,“ řekl Martin Plíšek (TOP 09). Podle něj jsou i vládní poslanci na ústavně-právním výboru rozpačití z návrhů, které ministryně předkládá.

Podobně se v minulých dnech vyjadřovali i další čelní představitelé hnutí ANO, které Válkovou do vlády nominovalo. Žádný z nich se přitom jedné z nejčastěji kritizovaných členek kabinetu jasně nezastal. Podle serveru Aktuálně.cz Válkovou navštívil i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Stejně tak tomu bylo i v případě bývalého ministra dopravy Antonína Prachaře, který poté sám rezignoval. Nahradit Válkovou by zřejmě mohl Robert Pelikán - někdejší náměstek resortu financí. 

Ultimátum dostala ministryně od premiéra Bohuslava Sobotky už v létě minulého roku, kdy odvolala náměstka pro vězeňství a trestní politiku Pavla Šterna (nominovaného ČSSD). Důvodem byly spory ohledně tendru na elektronické náramky pro domácí vězně. Sobotka dal Válkové tehdy „poslední šanci“. Předseda ANO tehdy za Válkovou ještě neochvějně stál a otevřeně vyjadřoval nesouhlas se Sobotkovými výroky. Dnes Sobotka k dalšímu osudu Válkové uvedl, že o něm musí rozhodnout hnutí ANO. On sám prý žádný návrh na odvolání ministryně nedostal.