Záchrankám chybí lékaři, ministerstvo proto nabízí rychlejší výuku

Praha – Záchranné služby, zvlášť v příhraničí, jsou s nasazenými lékaři na hraně. Ač mají čím dál méně lékařů, počet výjezdů je daleko vyšší. Podle ministerstva zdravotnictví by měli pomoct praktičtí lékaři: pohotovost by drželi sami a sanitky by vyjížděly jen k akutním, nikoli chronickým pacientům. O změnách teď diskutuje ministr Svatopluk Němeček se zástupci Asociace zdravotnické záchranné služby.

Posádkou běžné záchranářské dvanáctihodinové směny jsou tři řidiči, dva záchranáři a jediný doktor. Ten s malým autem vyjíždí podle zadání dispečinku jen k některým případům. „Pokud je to vážnější stav, jede tam posádka s lékařem plus ještě posádka se záchranářem,“ vysvětlil lékař středočeské záchranky Jiří Štětina. Bez ohledu na počet výjezdů musí jeden doktor stačit, přestože často přejíždí mezi několika posádkami.

Takzvaným systémem „rendez vous“ se záchranky snaží řešit nedostatek lékařů, se kterým bojují napříč kraji. „V této chvíli nám chybí takových pětadvacet lékařů,“ potvrdil ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. V Praze chybí lékařů sedm, jinde ale ještě mnohem více. „Nejvíc je to v krajích, které nemají fakultní nemocnice, jsou příhraniční, tam dochází k velikému úbytku,“ uvedl předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb Marek Slabý.

Řešení teď hledají záchranné služby společně s ministerstvem zdravotnictví. Jedním z nich je zapojit soukromé lékaře. Více praktických lékařů v pohotovosti rovná se méně zbytečných výjezdů záchranné služby. Právě na tuto rovnici chce ministerstvo zdravotnictví vsadit. „Jsme naprosto přesvědčeni, že by to významně ulehčilo záchranné službě,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Josef Vymazal.

Záchrankám chybí lékaři, ministerstvo nabízí rychlejší výuku (zdroj: ČT24)

Posílení stávajících pohotovostních služeb by záchrankám mělo ubrat výjezdy, ale víc lékařů tak samy nezískají. Asociace proto volá i po změnách v přípravě doktorů-specialistů. Dnes získávají kvalifikaci zdlouhavě ve složitém nástavbovém systému.

Ministerstvo proto plánuje od příštího školního roku zavést na lékařských fakultách dlouho připravovaný obor urgentní medicíny. Z něj by lékaři hned po škole mohli nastoupit jak na záchranné služby, tak na urgentní příjmy, jejichž síť chce resort výrazně rozšířit. Do té doby by záchranným službám mohlo pomoci alespoň prodloužení stávajících dvanáctihodinových služeb na celodenní. Pauzy mezi výjezdy zajistí, že lékaři čtyřiadvacetihodinovou směnu vydrží.

Část zdravotníků a politiků také volá po tom, aby se záchranáři stali veřejnými činiteli, což je podle ministerstva oprávněný požadavek. Lékaři ale namítají, že se tím počet útoků agresivních pacientů stejně nesníží. TOP 09 zase plánuje, že by lidé za výjezd sanitky platili regulační poplatek zhruba 50 korun, což ale ministerstvo zdravotnictví nepřipouští.

Vydáno pod