Dorovnání platů soudcům je podle Sobotky krokem správným směrem

Praha - Opozice ostře kritizuje včerejší dohodu mezi zástupci vlády a justice o dorovnání platů za poslední tři roky. Podle opozičních stran by se měla vláda před vyplacením peněz obrátit na Ústavní soud. Premiér Bohuslav Sobotka ale dnes připustil, že dohoda jde správným směrem. Zástupci vlády a justice se včera domluvili na tom, že stát doplatí soudcům a státním zástupcům 1,2 miliardy. Důvodem je údajně špatně vypočítaná platová základna.

Včerejší jednání špiček české justice se zástupci vlády o dorovnání platů soudců a státních zástupců rozdělilo českou politiku. Zatímco koalice dohodu hájí a říká, že díky ní stát ušetřil čtyři miliardy, opozice koalici kritizuje: za to, že chce zpětně soudcům a státním zástupcům vyplatit víc než miliardu.

  • Petr Fiala (ODS): „Mně to připadá naprosto nevhodné a nevkusné, aby se několik let zpátky vracely finanční prostředky.“
  • Tomio Okamura (Úsvit): „V situaci, kdy v České republice žije téměř dva miliony lidí na hranici chudoby, tak odmítáme, aby se takto obrovské peníze vyplácely soudcům.“
  • Vojtěch Filip (KSČM): „Já to hodnotím jako selhání vlády a postup k takzvanému justičnímu státu.“

Premiér Bohuslav Sobotka, který se včerejšího podvečerního jednání neúčastnil, dnes dohodu příliš hodnotit nechtěl. Naznačil ale, že jde správným směrem. „Jsem rád, že po tom pátečním jednání vlády je určitý směr stanoven, ale je samozřejmě důležité, abychom se měli v pondělí možnost seznámit se všemi detaily,“ řekl premiér.

Dorovnání platů soudcům je podle Sobotky správné (zdroj: ČT24)

Naopak ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) nebo ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), kteří dohodu uzavírali, výsledek hájí. Podle Válkové hrozilo, že stát bude muset doplácet až šest miliard. To kdyby soudci zároveň požadovali doplatit až trojnásobek průměrné mzdy.

Podle dohody by měl třeba okresní soudce s 18letou praxí dostat doplatek 190 tisíc. Soudce krajského soudu se stejnou praxí 215 000 a služebně stejně starý soudce vrchního soudu pak přes 236 000.  

Vláda projedná dohodu mezi koalicí a zástupci justice v pondělí. Pokud ji kabinet schválí, soudci a státní zástupci dostanou doplacené platy během příštích dvou měsíců.

Vydáno pod