Trabantem do Austrálie: Cesta na konec světa začíná na pražské Náplavce

Praha - Na vltavské náplavce v Praze začíná slavnostně další expedice žlutých trabantů. Po Africe a Jižní Americe si nadšenci vybrali Austrálii. Urazit chtějí zhruba dvacet tisíc kilometrů dlouhou trať a rádi by celou cestu zakončili až v Bankoku. „Začínáme v Perthu a končíme v Bangkoku. To je takových dvacet tisíc kilometrů Tichomořím. Tady nás čeká hrozný horko, tady čekají varani, a tady období dešťů a malárie,“ řekl Dan Pribáň. Kromě tradičních dvou trabantů, jednoho malucha a Jawy 250 se do Austrálie nově vydává i čezeta. Mezi novými členy se objevili také dva vozíčkáři.

Původně výprava mířila přímo do Austrálie, ale přidala také Tichomoří a jihovýchodní Asii, celá cesta by tak měla měřit zhruba 20 tisíc kilometrů a členové výpravy by jí rádi zvládli za čtyři měsíce.

Dan Přibáň:

„Ty auta jsou roztomilý a vypadaj zoufale, takže nikdo vás nechce okrást, protože vidí, že jste naprostej tragéd, kterej nic nemá. A taky se to snadno opravuje.“

Z předchozí výpravy po Jižní Americe v týmu zůstal Dan Přibáň, kameraman Zdeněk Krátký, Marek Slobodník na Jawě a Radek Jona. Novými členy se pak stali Polák Marcin Obalek, který postupně objíždí celý svět na traktoru, fotograf Vojtěch Duchoslav a Dominika Gawliczková, která na cestu vyráží na motocyklu Čezeta 175.

Do týmu přibyli také dva vozíčkáři, adrenalinový nadšenec Jakub Koucký a Kristína Madajová, která na vozíčku stopem projela celou střední Ameriku. Pro ně je připravený speciálně upravený trabant. „Procento fňukalů mezi vozíčkáři je mnohem nižší než mezi lidmi, kterým nic není. Takže podle mě budou psychická posila toho týmu,“ myslí si Pribáň.

  • Jakub Koucký: „Před časem jsem trošku cestoval a chytlo mě to, tak jsem čekal na další příležitost. Byl jsem na Danově přednášce, kde jsem se ho ptal, jestli neuvažuje o tom, že by vzal s sebou vozíčkáře. On se toho trošku lekl, ale slíbil, že popřemýšlí. Pak se ozval, že vymyslel tuhle cestu.“

Z australské cesty vznikne opět celovečerní film a televizní seriál, navázat chtějí na úspěch svých předchozích snímků Trabantem napříč Afrikou a Trabantem až na konec světa.

Cestovatel, filmař a novinář Dan Přibáň je autorem dokumentárních cestopisných filmů, vytrvalým propagátorem vědy a techniky a člověkem, který rád přijímá velké výzvy. S minimálním technickým vybavením projel trabantem Hedvábnou stezku, Afriku a Jižní Ameriku. V duchu kréda „cesta je cíl“ rád připomíná, že „kudy“ a „jak“ jsou při cestování důležitější než „kam“. Jeho film Trabantem napříč Afrikou se dlouhodobě drží mezi nejlépe hodnocenými českými filmy na portálu ČSFD.cz.