Místo dvou pruhů tři - silničáři chtějí zvýšit bezpečnost na silnicích

Silničáři začali připravovat přestavbu několika hlavních tahů v Česku. Namísto dvou pruhů by komunikace v budoucnu mohly mít pruhy tři. Podle zjištění ČT mají silničáři v plánu rozšířit až šest silnic první třídy, po kterých by se tak dalo jezdit plynuleji.

UDÁLOSTI: Tři pruhy místo dvou (zdroj: ČT24)

Agresivní předjíždění je jednou z nejčastějších příčin tragických nehod. Čelní srážka s protijedoucím vozidlem může bez zdravotních následků cestujících skončit jen zázrakem. Silničáři proto chtějí alespoň část silnic prvních tříd rozšířit na tři pruhy. Prostřední bude volný pro předjíždění - střídavě buď pro jeden, nebo pro druhý směr.

Schéma třípruhové silnice první třídy
Zdroj: ČT24/jak

„Ten důvod je jasný: je to bezpečnost, komfort jízdy a je to vyjití vstříc řidičům, aby bezpečně předjížděli,“ vysvětluje záměr Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Zatím je k rozšíření vybraných šest silnic – například z Prahy na Kutnou Horu a Kolín nebo plzeňský přivaděč k dálnici D5. Přestavba je v tuto chvíli téměř jistá pouze u východočeského Týniště nad Orlicí a od dálnice D1 na Benešov. Hlavními kritérii pro výběr vozovky k přestavbě je silný provoz a šířka minimálně 14 metrů.

V zahraničí již takto řešené vozovky existují, například na Slovensku. Bezpečnost se prý zvýšila, nehody ale úplně nevymizely. „V zahraničí jsou s tím pozitivní zkušenosti, nehod ubylo, ale záleží na tom, jak se vyřeší oddělení pruhů, ideální by byla ocelová lana,“ říká mluvčí asistenční služby pro motoristy ÚAMK Petr Vomáčka. V Česku se počítá s mezerou 115 centimetrů - navíc osazenou plastovými zelenými sloupky. Pokud plány silničářů vyjdou, první úsek nově třípruhové silnice by mohl být hotový už příští rok.