Iráčané převzali české tanky proti Islámskému státu

Šternberk (Olomoucko) – Více než sto tanků T-72 a bojových vozidel BVP-1 zamíří z Česka do Iráku. Dodá je šternberská opravna Excalibur Army, na kterou se irácká armáda obrátila, upozornil server Aktuálně.cz. Dodávku tanků a bojových vozidel pěchoty pro boj s Islámským státem už schválila i česká ministerstva. Staré tanky a bojová vozidla již dodali čeští zbrojaři také do Nigérie, kde vládní síly bojují s radikálními islamisty z hnutí Boko Haram.

Česko se stává významným dodavatelem výzbroje k boji proti radikálním islamistickým hnutím. Šternberskou zbrojařskou firmu si Irák vybral v konkurenci ukrajinských a ruských prodejců, kteří nabízejí obdobnou techniku sovětské provenience. Zaplatí jí za více než sto T-72 a BVP-1 stovky milionů korun. Podle mluvčího společnosti Excalibur Army Andreje Čírtka proběhla přejímka zbraní, při které iráčtí experti tanky a obrněnce prohlédli zvenku i zevnitř, vyzkoušeli na polygonu a zkontrolovali náhradní díly.

„Jde o mimořádně významnou - a nebojím se říci ojedinělou - pomoc Česka v boji proti mezinárodnímu terorismu, když pominu komerční aspekt,“ řekl Aktuálně.cz bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Rovněž šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) míní, že dodávka bojové techniky je tou nejlepší pomocí České republiky Iráku v jeho boji proti islamistům.

Excalibur Army již na přelomu ledna a února poslala T-72, BVP-1 a také raketomety RM-70 do Nigérie. Česko proto opakovaně navštívil největší letoun světa Antonov An-225 Mrija, který vojenskou techniku do Nigérie transportoval. Ve srovnání s dodávkou pro Irák však byla zásilka do Nigérie podstatně drobnější, obří antonov přepravil pouze šestnáct kusů techniky.