Květiny na talíři přinesou nejen zdraví, ale i nečekané chutě

Květiny mohou obohatit náš jídelníček. K jídlu se používají hlavně sedmikrásky a pampelišky, nebo také chrpa, měsíček, levandule, ale třeba i maceška může být na talíři u večerní tabule. „Na jaře je ideální doba vylepšit si saláty něčím, co si nasbíráme na louce,“ uvedla bioložka Jana Vlková.

Mezi rostliny, které jsou zdravé a zároveň je lze lehko získat v běžné české přírodě, patří například čekanka, řebříček nebo aromatický česnáček. „Zdravé jsou typicky jarní rostliny, mají v sobě látky, které chybí rostlinám pěstovaným průmyslově,“ upozornila Vlková. „Je to cesta, jak si jídlo vylepšit zadarmo,“ dodala bioložka. Pozor je ale třeba dávat na některé rostliny, které mohou ve větších dávkách podráždit žaludek.

Některé rostliny lze také snadno pěstovat doma nebo na balkóně, například polníček. „A zároveň chodit za Prahu a sbírat, protože místa, kde lze nalézt rostliny, jsou velice blízko městské hromadné dopravy,“ doporučuje Vlková.

Květiny lze i zavařovat tak, aby je bylo možné využít i v zimě, třeba poupata běžných pampelišek lze zavařit v podobném stylu jako kapary. Výraznou chuť mají i zavařené mladé výhonky smrku. „Je vhodné je používat jako dochucovadlo,“ radí Vlková. Zajímavým doplňkem mohou být i zavařené výhonky lichořeřišnice.

Vlková: Na jaře je ideální doba vylepšit si saláty květinami (zdroj: ČT24)