Lyžaře čekají ideální podmínky, na Šumavě nejlepší za dva roky

O víkendu mohou lyžaři počítat s ideálními sněhovými podmínkami. Ve vyšších polohách leží přes metr sněhu, v provozu jsou i níže položené sjezdovky. Na své si přijdou také příznivci dalších zimních sportů – střediska budou mít otevřeny snowparky a běžecké dráhy. Horští záchranáři ale upozorňují, že v Jeseníkách a Krkonoších platí třetí lavinový stupeň. Lidé by se tak neměli vydávat mimo značená místa. Návštěvníci horských areálů také musí počítat s tím, že je na horách kvůli jarním prázdninám velmi rušno.

Až 120 centimetrů sněhu mohou očekávat návštěvníci Krkonoš. Ve Špindlerově Mlýně například připadlo za poslední dny až 20 centimetrů sněhu. Na víkend se chystá otevřít Snowpark Svatý Petr, vlekaři denně upravují běžecké tratě na Horních Mísečkách, v Medvědíně a na Pláních. Výborné podmínky hlásí střediska v Pasekách nad Jizerou, v Harrachově a v Kořenově–Rejdicích, kde je v provozu i snowpark a skikrosová trať. Lyžařskou sezonu zahájí i areály, které jsou odkázány na přírodní sníh.

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. To znamená, že lavina se může uvolnit už při malém zatížení. „Třetí stupeň je často podceňován, ale pohyb v mnohých místech při něm není vhodný,“ řekl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Pohyb po značených turistických cestách je naprosto bezpečný i v hřebenových partiích Krkonoš.

Na Ještěd denně míří až 1 500 lyžařů

Zasněžovat se o víkendu nebude muset ani v Jizerských horách, na některých místech napadlo za poslední týden až 40 centimetrů sněhu. V provozu jsou všechny sjezdovky, v Rokytnici nad Jizerou se připravuje snowpark. Kompletně v provozu je od středy Sportovní areál Ještěd, kam denně míří 1 000 až 1 500 lyžařů. Jako poslední se ve středu otevřely Pláně na jižní straně areálu.

Výborné podmínky panují v lyžařských areálech v Karlovarském kraji. V Krušných horách nasněžilo a mrzne. Největší areál Klínovec má 70 až 100 centimetrů sněhu, zasportovat si mohou přijet klasičtí lyžaři či příznivci snowboardingu a freeski. Díky sněžení se začaly upravovat i běžecké tratě. Zejména kolem Božího Daru je už většina tras strojově upravených.

Na lipenské přehradě se stále nedá bruslit

Nejlepší podmínky za poslední dva roky jsou na Šumavě. Na sjezdovkách na Špičáku leží v průměru 60 centimetrů prašanu. Otevřený je kompletně celý areál včetně nejprudší české sjezdovky Šance, na Zadově fungují veškeré lanovky a vleky. Příjemné zážitky nabízí Šumava i běžkařům.

Led je zatím příliš slabý

Rybníky začínají zamrzat a nadšenci bruslení už se chodí dívat, jak je na tom led a někteří už dokonce zkoušejí bruslit. Vzhledem ke kolísavým venkovním teplotám ale hasiči i policisté varují bruslaře, aby na zamrzlé ledové plochy přírodních kluzišť ještě nevstupovali. Led má totiž zatím tloušťku ani ne pět centimetrů. „Čtyři centimetry jsou ještě velmi málo, vrstva by sice mohla někoho unést, proboření je ale velmi pravděpodobné,“ uvedl hasič Jan Hadrbolec.

Ve Skiareálu Lipno leží na sjezdovkách až 70 centimetrů sněhu. Jde o kombinaci technického a přírodního. V sobotu odpoledne bude v dětském Fox parku karneval. Přestože v posledních dnech teploty klesy výrazně pod nulu, zatím stále nelze bruslit na lipenské přehradě. Led je příliš tenký.

Běžecká stopa na Šumavě
Zdroj: ČT24/Facebook/Ivo Rolčík

Na Vysočiněsi mohou lyžaři vybírat už ze 14 sjezdovek. Mrazy umožňují vlekařům vyrábět další technický sníh, provoz tak mohl být v úterý obnoven i na sjezdovce v Lukách nad Jihlavou. Novoměstská sjezdovka Harusův kopec zůstane otevřená i během nadcházejícího Světového poháru biatlonistů.

Počasí o víkendu: Teploty kolem nuly a sněžení

  • Teploty se do pondělí budou držet kolem nuly nebo slabě nad nulou.
  • Dnes a zítra předpokládají meteorologové sněžení jen ojediněle, v neděli pak bude sněžit na většině území.
  • Výstrahy meteorologů na silný vítr a sněhové jazyky zůstávají v platnosti, zítra pravděpodobně přibyde nová výstraha na silný vítr a sněhové jazyky na neděli.

Ideální podmínky pro lyžaře očekávají o víkendu v Beskydech. Sněhu je dostatek, počasí má vyjít. Provozovatelé vleků proto očekávají vysokou návštěvnost. Lidé, kteří vyrazí na hřebenové túry, si ale musejí dávat pozor. Hrozí pády větví zatížených sněhem a ledem či dokonce celých stromů.

Jeseníky jsou připraveny na lyžaře i běžkaře. Na horách leží v nejvyšších partiích téměř metr sněhu, teploty se pohybují i přes den pod nulou. Všechna lyžařská střediska jsou v provozu. V Orlických horách leží na sjezdovkách od 70 do 120 centimetrů sněhu. Lyžaře očekávají o víkendu i ve Středočeském či Zlínském kraji.

Vydáno pod