Norská velvyslankyně šla kvůli odebraným dětem na Hrad

Praha – Prezident republiky Miloš Zeman kritizoval při setkání s norskou velvyslankyní Siri Ellen Sletnerovou postup norských úřadů v případu dětí odebraných české rodině. Zemanovi se nelíbí především utajování dokumentů, které se týkají událostí kolem odebrání sourozenců kvůli podezření na zneužívání a týrání, jejich rozdělení do dvou norských pěstounských rodin a jejich nenavrácení matce po vyvrácení podezření.

Norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová již podruhé od příjezdu do Prahy navštívila Pražský hrad. Zatímco loni v září to bylo kvůli formálnímu odevzdání jmenovací listiny, tentokrát ji prezident pozval kvůli kauze odebraných dětí. Miloš Zeman kritizoval norské úřady především proto, že odmítají sdělit, proč se děti nevrátily matce, i když policie všechna trestní oznámení na rodiče odložila. „Prezident republiky vyjádřil nesouhlas s postupem norských úřadů, které utajují dokumenty rozhodující pro posouzení celé záležitosti, a požádal velvyslankyni Norského království, aby ho průběžně informovala o postupu celého případu,“ popsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Do Norska, popř. na jeho ambasádu směřovaly v posledních dvou měsících také diplomatické nóty a premiér Bohuslav Sobotka zaslal dopis předsedkyni norské vlády Erně Solbergové. Usilují o předání sourozenců, kteří mají české státní občanství, do české péče. Miloš Zeman se o situaci zajímá dlouhodobě, již v prosinci uvedl, že je připraven se v případě potřeby do případu osobně vložit.

Eva Michaláková s fotografií svých dětí
Zdroj: ČT24

Čtyři roky u pěstounů

Bratry Michalákovy odebrala norská služba pro ochranu dětí Barnevernet v roce 2011 kvůli podezření na jejich zneužívání. Oba rodiče vyšetřovala policie, ale vyšetřování zastavila. Matka však přiznala, že syny výchovně plácla, což je v Norsku zakázáno zákonem. Totéž podle ní dělal její bývalý manžel. „Dělal to samé, co já: když děti zlobily, tak je plácnul přes zadek,“ popsala již dříve Eva Michaláková. Děti se rodičům nevrátily, naopak v únoru 2012 zbavily norské úřady Michalákovy práva na péči a každý z bratrů žije v jiné pěstounské rodině. Matka dětí neuspěla se stížnostmi u norských soudů ani Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. S manželem se rozvedla, uvedla, že kvůli tlaku norských úřadů, které přislíbily, že jí v takovém případě děti vrátí. Otec dětí v průběhu soudních řízení snahu vzdal, na rozdíl od matky se proto s dětmi vůbec nesmí vídat.

Eva Michaláková se však se syny smí scházet pouze výjimečně a za přísných podmínek, v lednu přistoupila na omezení schůzek na 15 minut. Současně se rozeběhlo jednání o možné trvalé adopci dětí, které však nemá výsledek.