Exšéf protikorupční policie Martinec zažaloval Bradáčovou

Praha – Na šéfku pražského Vrchního státního zastupitelství Lenku Bradáčovou podal žalobu bývalý ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec. Požaduje omluvu a odškodnění dvě stě tisíc korun, protože Bradáčová řekla, že ji chce Martinec zničit vyrobenou kauzou. Spor, který mezi nimi vznikl, vedl Martince k rezignaci na funkci.

Tomáš Martinec tvrdí, že Bradáčová porušila jeho osobnostní práva, zejména lidskou důstojnost a vážnost. Podle něj využila svého vlivu a prý proti němu odstartovala mediální kampaň. „Výrok, navozující existenci policejního spiknutí vedeného žalobcem (Martincem), se v žádném případě nezakládá na pravdě a ve svých důsledcích měl jediný cíl, to jest mediální a profesně personální likvidaci žalobce,“ stojí v žalobě.

Lenka Bradáčová v březnu 2013 uvedla, že ji chce Martinec zničit tím, že na ni vyrábí kauzu. Tehdejší ředitel protikorupčního útvaru se totiž předtím s Bradáčovou sešel a řekl jí, že její manžel, se kterým však již několik let žalobkyně nežije, figuruje v jedné z kauz. Tehdejší policejní funkcionáři údajně na Martince začali vyvíjet tlak, kvůli kterému Martinec následně rezignoval.

Tomáš Martinec
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

„Vaše difamující (pomlouvačné, pozn. red.) kroky vedly v podmínkách tehdejšího vládního uspořádání, kdy se vám dostalo masivní a nekritické podpory ministra spravedlnosti Pavla Blažka a i nečinnosti ze strany ministra vnitra Jana Kubiceho, ke znevážení mého klienta v takovém rozsahu, že mu v zásadě za tehdejší atmosféry nezbývalo nic jiného než ukončit svůj služební poměr u Policie ČR,“ napsal Martincův advokát.

Pozdější závěry kontroly policejního prezidia sice ukázaly, že se tím Martinec nedopustil trestného činu ani přestupku, nicméně postupoval nestandardně. Za vyzrazení informace z trestního spisu mu byl na dva měsíce snížen plat o desetinu.

Martinec chce, aby Bradáčová zaslala svou omluvu do všech médií, která o kauze informovala.

Vydáno pod