Chřipkové viry se šíří Českem, na Bruntálsku zaútočila prasečí chřipka

Chřipka v Česku postupuje, již teď jsou zasaženy všechny kraje. Letošní vir chřipky je navíc ale zákeřnější než v minulých letech, během šíření totiž zmutoval a očkování tak má letos menší účinek. Nezůstává navíc jen u běžného chřipkového viru, v nemocnici v Krnově již byli hospitalizováni čtyři pacienti s prasečí chřipkou.

V Krnově léčí čtyři pacienty s prasečí chřipkou

V krajské nemocnici v Krnově na Bruntálsku jsou hospitalizováni už čtyři pacienti s prasečí chřipkou. Poslední nakaženou ženu, u níž byla mimo jiné potvrzená právě nákaza prasečí chřipkou, přijala nemocnice dnes. Její stav je velmi vážný. „Žena, ročník 1949, je aktuálně připojena k plicní ventilaci na anesteziologicko resuscitačním oddělení a lékaři označují její zdravotní stav jako komplikovaný,“ řekla mluvčí nemocnice Eva Kijonková.

K dnešnímu dni navíc krnovská nemocnice potvrdila další tři nemocné prasečí chřipkou. Jedná se o zhruba třiačtyřicetiletého muže a dvě starší ženy ve věku 79 a 82 let. „Zatímco u muže a devětasedmdesátileté ženy se situace zlepšuje, u nejstarší pacientky lékaři plicního oddělení pečlivě sledují vývoj nemoci,“ uvedla mluvčí.

První případ nového typu chřipky přenosné na člověka se v Česku objevil před necelými šesti lety, 25. května 2009, kdy mexickou prasečí chřipkou, nazývanou též novou chřipkou či chřipkou A(H1N1) onemocněl pilot Českých aerolinií, který přiletěl z New Yorku. První českou obětí se pak 22. října 2009 stala v Karlovarské krajské nemocnici jedenatřicetiletá žena, u které chřipka zkomplikovala vážné onemocnění.

Podle dat národní referenční laboratoře za minulý týden dominuje v Česku subtyp A/H3N2, zachyceno bylo ale i několik případů viru prasečí chřipky A/H1N1. Cirkulace tohoto viru ale je zcela okrajová. Epidemiologové vidí možný problém hlavně v tom, že oproti vakcinálnímu kmeni A/H3N2 jsou v testovaných vzorcích od pacientů významné mutační rozdíly. „Mutace proběhla v takovém místě, že protilátky, které jsou vytvořeny, na něj příliš nereagují,“ uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Očkování tak chrání méně než obvykle, přesto je epidemiologové nadále považují za jedinou možnou ochranu před vážnými komplikacemi chřipky.

Podle Prymuly se mutace chřipky objevila již loni v březnu, to však na letošním vývoji již nic nezměnilo. „V březnu, kdy se vědělo, že tady mutace je, se nedala stihnout příprava nové vakcíny, která by byla na tuto sezonu,“ podotkl. Další šíření závisí především na tom, jak široce zastoupený bude původní virus, a jak zmutovaný.

Epidemie chřipky se pomalu šíří do všech krajů

Plošná epidemie chřipky nejspíš brzy postihne celé Česko, již teď jsou zasaženy všechny kraje. Nejhorší situaci hlásí v Jihomoravském a Zlínském kraji. Nemocnice v nejvíce zasažených oblastech vyhlašují zákaz návštěv.

Počet nemocných s chřipkou
Zdroj: ČT24/Krajské hygienické stanice

Lidé by se měli vyhýbat většímu shromáždění, zejména v uzavřených prostorách, a dbát zvýšenou měrou na osobní hygienu. Valenta vyzval i k maximální ohleduplnosti - kdo má příznaky chřipky či jiného akutního onemocnění dýchacích cest, měl by zůstat doma a vyléčit se. Chřipka se neroznáší jen kašláním a kýcháním, ale i dechem. Podle odborníků se chřipkové viry šíří až do metru a půl, proto pokud nemocný jede například v hromadné dopravě, spolucestující uniknou jen těžko.

Před epidemií se do karantény schovali třeba čeští biatlonisté. Pozítří se totiž chtějí ukázat před domácími fanoušky v Novém Městě na Moravě.„Máme zákaz veškerých návštěv a máme se také vyhýbat společenským prostorům,“ potvrdila biatlonová reprezentantka Veronika Vítková. Pozor si dává i hokejový národní tým, který zítra hraje s Ruskem. „Ohroženi jsou všichni, chráníme je vitamíny a zatím si nikdo na nic nestěžoval,“ uvedl lékař české hokejové reprezentace Tomáš Vyskočil.

Jako nejlepší prevenci ale hygienici doporučují očkování. V Česku se dává proti chřipce očkovat kolem pěti procent lidí, v Německu, Británii, Francii či Španělsku přes 20 procent. Zdravotní pojišťovny v ČR na vakcínu přispívají. Ambulantní léčba chřipky vyjde na 650 až 1 100 korun, hospitalizace od 8 000 do 35 000 korun.