Chládkovi došla trpělivost s propouštěním učitelů na prázdniny

Praha – Ministr Marcel Chládek (ČSSD) hodlá zamezit pracovním smlouvám pro učitele pouze na školní rok a tím i jejich propouštění na dobu prázdnin. Vládě navrhl novelu zákona o pedagogických pracovnících a vláda ji jedním hlasem odsouhlasila. Podle ministra se tato praxe týkala řádově stovek, možná i tisíců učitelů. Ministr ji považuje za obrovský nešvar.

Chládek: Smlouvy na 10 měsíců mají možná i tisíce učitelů (zdroj: ČT24)

„Novela byla schválena všemi hlasy, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel,“ uvedl Chládek. Novelou chce jednoznačně zabránit pravidelnému propouštění učitelů na dobu prázdnin. Podle něho se takový postup u některých učitelů opakoval několik let po sobě.

Sám ministr v rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že počty pedagogů, kteří dostávají desetiměsíční smlouvy, nejsou přesně známy. Dotyční to totiž neoznamují z obavy, že by pro další školní rok smlouvu nedostali. Odhaduje ale, že to může být i několik tisíc vyučujících. „Je to velký nešvar ze strany ředitelů škol, protože prostředky na učitele dostávají,“ míní Chládek. Protože se apely na ředitele dosud míjely účinkem, rozhodl se zakázat řetězení smluv legislativně.

Je nedůstojné, aby šel učitel od katedry doplňovat zboží

Ministr se na úpravě zákona dohodl se školskými odbory v minulém roce. Považuje za nedůstojné, aby se učitelé hlásili na prázdniny na úřadech práce. Když například při příležitostné letní brigádě vybaluje zboží a pak jde od září znovu učit, nepřispívá to nijak k prestiži učitelského povolání, tvrdí ministr. Navíc nemají tito učitelé možnost získat třeba hypotéku.

Novela počítá s tím, že by učitelé zpravidla měli dostávat alespoň dvanáctiměsíční pracovní smlouvy na dobu určitou. Ředitelé by mohli kratší smlouvy uzavírat jen v přesně vymezených případech, jako je zástup za pracovníka v dlouhodobé pracovní neschopnosti a na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo angažování nekvalifikovaného pedagoga na nezbytně nutnou dobu. Pracovní poměry na dobu určitou, které jsou uzavřeny týmž zaměstnancem i zaměstnavatelem, mohou trvat v součtu maximálně tři roky.

Novela připouští výjimky, musí mít ale vážný důvod

Návrh novely připouští, že v případě „vážných provozních důvodů“ se ředitelé nemusejí těmito pravidly řídit. Musejí však s odborovou organizací uzavřít písemnou dohodu, která popíše charakter těchto provozních důvodů a konkrétní změny postupu ze strany zaměstnavatele. Pokud odbory na dané škole nefungují, je možné to upravit vnitřním předpisem.