Docent z protiislámského hnutí slíbil univerzitě: Už budu mluvit slušně

České Budějovice – Docent z Jihočeské univerzity Martin Konvička na dnešním zasedání etické komise přislíbil, že se nebude na adresu islámu vyjadřovat hanlivě. Konvička patří mezi hlavní představitele protimuslimské iniciativy Islám v České republice nechceme a dotčené náboženství v minulosti označil mimo jiné za úchylárnu.

Konvička: Aktivity omezovat nehodlám, promluvím v Brně (zdroj: ČT24)

„Slíbil jsem, že už nebudu mluvit sprostě. A vyjádřil pochopení pro ten tlak, pod kterým kolegové akademici jsou (a kam jsem je tak trochu dostal). A zdůraznil, že tohle je válka a druhá strana si servítky ani náhodou nebere,“ napsal vyučující z jihočeské přírodovědy na svém Facebooku po zasedání komise. „Etická komise mi dala najevo, že ve společenských nebo politických postojích jsem si sám sobě pánem,“ dodal v rozhovoru pro ČT s tím, že své aktivity v žádném případě omezovat nehodlá.

Původně facebooková iniciativa Islám v České republice nechceme (IVČRN) si v minulých týdnech získala pozornost demonstrací na Hradčanském a Staroměstském náměstí. V obou případech mířil hlas protestujících proti údajné islamizaci Česka. Konvička spolu s šéfkou České suverenity Janou Volfovou patří mezi nejvýraznější tváře celého proudu. Vystoupí také na nejbližší demonstraci IVČRN, která proběhne v polovině února v Brně.

Komentář Martina Konvičky k zasedání etické komise
Zdroj: ČT24/Facebook/Martin Konvička

Děkan: Konvičku nevyhodím, i kdyby to chtěl rektor

Od Konvičkových dřívějších kontroverzních výroků na adresu muslimského vyznání se v minulosti Jihočeská univerzita distancovala coby od soukromých vyjádření a obdobné stanovisko zastává i děkan přírodovědecké fakulty a poslanec za TOP 09 František Vácha. Na svém předchozím zasedání potom etická komise, poradní panel rektora, formulovala doporučení, že má českobudějovická přírodovědecká fakulta zvážit další zaměstnávání Martina Konvičky, pokud způsob vyjadřování nezmění.

„S docentem Konvičkou nebudu rozvazovat pracovní poměr a svůj další názor na jeho působení na fakultě měnit nebudu, i kdyby to chtěl rektor univerzity,“ prohlásil Vácha ve vysílání ČT24. „Jeho vývoj, co se týče formy vyjadřování, se mění. Posun je v tom, že se stává veřejně známou osobou a ve veřejných vyjádřeních jsem nezaznamenal žádné vulgarismy nebo extrémní výroky. Odděluji veřejnou část od té neveřejné, facebookové a řekněme hospodské.“

Konvička dnes před etickým panelem připustil, že někdy vulgární výrazy použil. Ale většinou prý šlo o termíny v internetových diskusích, v nichž nevystupuje jako představitel akademické sféry. Dodal, že komise nenamítala nic proti politickému obsahu jeho názorů. „Řekli mi, že moji angažovanost v podstatě, i když ne všichni s ní obsahově souhlasí, podporují. U některých členů mě překvapila nečekaná podpora.“ To de facto potvrdil i rektor univerzity: „Působení kolegy Martina Konvičky bylo etickou komisí oceněno, etická komise ocenila jeho občanskou angažovanost - se zásadními výhradami proti formě.“

Děkan: Konvičkovi výpověď nedám, i kdyby to chtěl rektor (zdroj: ČT24)

Martin Konvička byl na konci ledna hostem Hyde Parku ČT24, video si můžete přehrát zde.