Česko obalí mráz. Kdy vstoupit na led?

Česko vstoupilo do pásma mrazivých nocí. Rtuť teploměrů by mohla při nočním vyjasnění klesnout až k minus patnácti stupňům. Na Šumavě dnes nad ránem teploty klesly až k minus 30 stupňům Celsia. Meteorologové v této souvislosti varují, že pro vstup člověka na zamrzlou vodní plochu musí ledová vrstva přesáhnout tloušťku deseti centimetrů.

Zima
Zdroj: ČT24/ČTK/LEHTIKUVA/Tero Sivula

V Rokytské slati poblíž Modravy na Klatovsku meteorologové nad ránem naměřili minus 29 a na stanici Perla u Kvildy minus 27,7 stupně Celsia. Teploty se po ránu v Jihočeském kraji pohybovaly většinou v rozmezí minus osm až minus 11 stupňů Celsia. Ve vyšších polohách a v místech, kde se drží sníh, ale při vyjasnění evidovali meteorologové ještě nižší teploty. Například v Černé v Pošumaví to bylo minus 18,5 stupně Celsia. Čísla by mohla být podobná i v následujících dnech. Až do začátku příštího týdne se dá očekávat, že se v noci místy mraky protrhají a s jasnou oblohou přijde i silný mráz.

Noční mrazy a denní teploty pohybující se těsně nad nulou mohou potěšit milovníky bruslení a hokeje, zatím totiž led na mnoha vodních nádržích a rybnících není dost silný na to, aby udržel lidi, což by se mělo v následujících dnech změnit. Pokud ale člověk na ledovou plochu vyrazí, měl by mít na paměti, že krusta tenčí než deset centimetrů nemusí jeho váhu udržet. Pro jízdu autem po ledu je nutné počkat, dokud nedosáhne nejméně čtvrtmetrové tloušťky.

Led
Zdroj: ČT24

Průměrné denní teploty by se dnes měly pohybovat mezi minus třemi a plus jedním stupněm, na horách bude pět stupňů pod nulou. Očekává se oblačná až zatažená obloha, během dopoledne na severu Čech a na jihovýchodě Moravy občasné sněžení, jinde jen ojediněle sněhové přeháňky.