Zeman: Děti, které nestačí tempu vyučování, čeká šikana

Děčín – Prezident Miloš Zeman trvá na své kritice inkluzivního vzdělávání. Děti, které kvůli svému handicapu nestačí tempu vyučování, čeká podle něj od spolužáků posměch a šikana. Zeman to prohlásil při návštěvě Krásné Lípy na Děčínsku, kde proti jeho dřívějšímu výroku o handicapovaných protestovaly asi tři desítky postižených.

Zeman handicapovaným: Jste ještě děti (zdroj: ČT24)

Demonstranti chtěli s hlavou státu o výrocích, které pronesl před třemi týdny, diskutovat. Zeman jim při příjezdu na jednání s podnikateli do místního pivovaru pouze zamával, při odjezdu se ale u nich zastavil a hovořil s nimi. „Jsou děti, které stačí tempu běžného vyučování, a jsou děti, které tomuto tempu nestačí. Problém je, co se stane s dětmi, které nestačí tempu vyučování. A já říkám, je to můj názor, že budou nešťastné, protože ostatní děti se jim budou posmívat a budou je šikanovat,“ řekl protestujícím prezident.

Ve chvíli, kdy Zeman demonstranty opouštěl, mu chtěl jeden z protestujících věnovat svůj transparent s nápisem Postižení je přímá volba?. „Kdybyste byli odvážní a přijeli do Varnsdorfu na debatu, byli byste první, komu bych dal slovo. Je naopak dost trapné, když kvůli exhibici jednoho člověka necháte skupinu dětí dvě hodiny mrznout,“ reagoval Zeman, který Varnsdorf navštívil těsně před Krásnou Lípou. „My nejsme děti,“ ozvali se v tu chvíli protestující. „V tomto věku jste ještě všichni děti, jak se na vás dívám. Na shledanou,“ ukončil rozpravu prezident. 

Zeman: V praktických třídách mohou handicapované lépe vést

Sporný výrok o inkluzivním vzdělávání pronesl Zeman v polovině ledna při návštěvě Pardubicka. „Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapované, měly být umisťované do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba,“ konstatoval prezident v Brandýse nad Orlicí.

„Není to žádný rasismus ani preference etnické skupiny, ale děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě. Z hlediska duševní pohody je daleko lepší, když budou existovat praktické třídy. Vůbec se mi inkluze nelíbí a jsem proti ní,“ řekl tehdy Zeman. Dnes doplnil, že jediný smysl jeho nedávného vyjádření o společném vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí byl v tom, že v takzvaných praktických třídách je polovina dětí na rozdíl od běžných tříd, takže se v nich mohou učitelé dětem více věnovat a mohou je lépe vést.