Mládek: Prestiž technickým oborům může vrátit spolupráce s firmami

Brno – Duální vzdělávání, tedy spolupráce škol a firem, to je podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) řešení pro české technické školství. Podle Mládka je ale nutné zajistit, aby firmy z tohoto způsobu vzdělávání profitovaly a studenti jako černí pasažéři neodcházeli jinam.

Ve firmách získají podle Mládka studenti možnost pracovat na nejmodernějších zařízeních. Jako dobrý příklad uvedl kompetenční centrum v Kuřimi na Brněnsku. Spolupráce s firmami je podle něj něco, co měl stát za minulého režimu, „ale co jsme bohužel rozmontovali“. Mládek uvedl, že nedostatek odborníků je zejména v leteckém průmyslu. „Klíčové závody byly podivným způsobem zprivatizovány,“ řekl. V době, kdy firmy čelily bankrotu, se musely podle něj starat o vše jiné, jen ne o vzdělávání kádrů. Obdobná situace podle něj panuje i v jiných oborech, ale problém tam není tak markantní.

Podle ministra by stát potřeboval systém, který monitoruje i budoucí poptávku po oborech. Studenti dostávají často obecné vzdělání s tím, že se po vystudování poptávce přizpůsobí. „Často se stane, že se nabídka nakonec nepotká s poptávkou a je nutné přeškolování. U technicky vzdělaných je to ale snazší,“ uvedl ministr.

Mládek: Technickému školství by mělo pomoci duální vzdělávání (zdroj: ČT24)

Podle děkanky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně Jarmily Dědkové chybí mezi studenty generace, která by měla větší zájem o technické vzdělávání.

Podle rektora VUT Petra Štěpánka při výběru školy hraje obrovskou roli prestiž daného oboru. „Snažíme se názory rodičů měnit. Technika může být zajímavá, je to dobrá příležitost k tomu, aby se děti slušně uživily v oboru,“ uvedl Štěpánek.

Svaz průmyslu a dopravy vyhlásil letošní rok rokem průmyslu a technického vzdělávání. Podle prezidenta svazu Jaroslava Hanáka je smyslem celoroční akce snaha změnit pohled veřejnosti na technické školství a průmysl jako celek. „Chceme ukázat, že průmysl je moderní současnost a budoucnost nabízející dobré pracovní perspektivy. Obracím se zejména na rodiče - nebojte se poslat své děti na technické obory,“ prohlásil Hanák.

Jedním z cílů akce, do níž se kromě podnikatelských svazů zapojily i některé velké firmy jako například Škoda Auto či generální partner Česká spořitelna, je úprava systému vzdělávání směrem k podpoře toho technického.