Kvůli Peroutkovi se prezident omlouvat nebude, tvrdí Ovčáček

Praha/Dubí – Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nepředpokládá, že by se Miloš Zeman omlouval za své výroky o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Prezidenta k tomu vyzvalo Sdružení Ferdinanda Peroutky, za výroky na adresu novináře z první poloviny 20. století ho kritizovala i řada osobností. Spor vyvolal Zemanův výrok na konferenci k holocaustu, kde mluvil o novinářově fascinaci nacismem.

Hlava státu ve svém projevu na pražském fóru k holocaustu hovořil též o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakým byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci národním socialismem. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky',“ pronesl Zeman.

Historik Petr Zídek a později i Sdružení Ferdinanda Peroutky záhy upozornili na to, že žádný takový Peroutkův článek nelze dohledat a že autorem článku s citací o andělech a vlcích je Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý. Potvrdil i Stránského syn Martin Jan Stránský, který revue Přítomnost v současnosti vydává.

Raději už neříkejte nic, vzkazuje Zemanovi a Ovčáčkovi syn autora článku

„Kdyby si článek přečetl Miloš Zeman anebo jeho mluvčí, tak by (snad, možná) pochopili, že zmíněná věta, kterou článek končí, nevyjadřuje 'selhání intelektuálů', jak Ovčáček tvrdí, ale zoufalství nad kapitulací západu a nad pomnichovskou budoucností Československa,“ komentoval Stránský v prohlášení k interpretaci Hradu. Zemana s Ovčáčkem rovněž vyzval, aby raději už nic neříkali.

Také Sdružení Ferdinanda Peroutky odmítá, že by významný československý novinář byl v předválečné éře fascinován nacismem a otevřeným dopisem vyzvalo prezidenta, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil. „Já v tuhle chvíli nepředpokládám, že by měla zaznít nějaká omluva. Spíš by se měly zklidnit emoce především ze strany těch, kteří útočí na pana prezidenta,“ reagoval Ovčáček.

Prezident jinak Peroutku obdivuje, říká Ovčáček

Podle něj Zeman na konferenci upozornil na „krátkodobé selhání“ Peroutky před druhou světovou válkou, což je podle něj „neoddiskutovatelná věc“. Doložil to dnes odkazem na Peroutkův článek v Přítomnosti z 22. února 1939 „Češi, Němci a židé“, kde podle něj autor projevil pochopení pro německý antisemitismus, či studií v časopise Dějiny a současnost. Pravděpodobně měl na mysli příspěvek Michala Frankla „Židé přes palubu“, který se této problematice věnuje. Ani jeden z těchto článků přitom nedokládá původní tvrzení Zemana, který je podle Ovčáčka jinak obdivovatelem Peroutky.