Válková se Sittou u Nejvyššího soudu neuspěla

Praha - Nejvyšší soud zamítl stížnost ve prospěch Vladimíra Sitty staršího. Podala ji ministryně spravedlnosti Helena Válková, která se Sitty chtěla zastat. Domnívala se, že mu státní zástupkyně nezákonně blokovala práva k akciím. Sitta tak přišel o 43 procent papírenské firmy Neograph, později přejmenované na Security Paper Mill. Společnost mimo jiné figuruje v kauze předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. K rozhodnutí soudu se zatím Válková vyjadřovat nechce.

Verdikt potvrdil mluvčí soudu Petr Knöttig, avšak další podrobnosti nesdělil: „Na základě zjištěných skutečností Nejvyšší soud dospěl k závěru, že stížnost pro porušení zákona není důvodná, a proto ji zamítl. Bližší informace s odůvodněním zatím nelze sdělit, protože rozhodnutí dosud nebylo odesláno účastníkům řízení. Toto rozhodnutí je konečné a není proti němu přípustný žádný opravný prostředek.“

Sitta vinu odmítá

Vladimír Sitta starší byl generálním ředitelem papírny. On i jeho syn jsou obžalováni z toho, že firmu tunelovali. Další postup Sitta zváží až poté, co obdrží písemné odůvodnění soudu. Vinu odmítá a bude požadovat náhradu škody, která mu měla vzniknout. „Když vám někdo ukradne fabriku, tak se s tím za střízlivého stavu člověk smířit moc dobře nemůže,“ zdůvodňuje.

Obžaloba ze zneužití informace a postavení v obchodním styku se týká takzvaného selftradingu, při němž pachatelé zneužívají svého postavení ve více společnostech tak, že některé společnosti znevýhodňují ve prospěch jiné. Obžalovaní takto údajně způsobili škodu více než pět milionů korun.

Helena Válková
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Předloni v prosinci zajistila státní zástupkyně Sittovy akcie Neographu. Podnikatel si na tento postup stěžoval u pražského městského soudu, který však jeho stížnost loni v lednu zamítl. Sitta pak nemohl hlasovat na valné hromadě, po které se majetkové podíly ve firmě významně přeskupily v Sittův neprospěch. V Neographu, později přejmenovaném na Security Paper Mill, původně vlastnil poloviční podíl, po změně mu podle dřívějších informací z médií zbylo zhruba sedm procent.