Vymření bílých nosorožců může zabránit už jen umělé rozmnožení

Dvůr Králové nad Labem - Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem se spolu se zahraničními experty pokusí zachránit vymírající severní bílé nosorožce umělým rozmnožením. Šlo by o takzvaný embryotransfer. V laboratoři by se spojily vajíčko a spermie a embryo by pak odnosila samice jižního bílého nosorožce. U nosorožců jde ale o nevyzkoušenou metodu, podle ředitele zoo Přemysla Rabase tak cesta k výsledku může trvat i několik let. Na světě žije posledních pět nosorožců severních bílých, kteří tak patří k nejohroženějším savcům současnosti.

O dalším osudu nosorožců jednali na konci ledna zástupci královédvorské zoo s dalšími experty přímo v keňské rezervaci Ol Pejeta, kde žijí tři nosorožci z této zoo už pět let. „Řešení embryotransferem je strategickým rozhodnutím, které jsme chtěli,“ uvedl vedoucí zahraničních projektů královédvorské zoo Jan Stejskal.

K výzkumu odebírání vajíček a embryotransferu využijí zoologové samice jižních bílých nosorožců. „Když by to bylo u jižních nosorožců zvládnuté, mohli bychom se pustit do využití cenného materiálu severních bílých nosorožců,“ řekl Rabas. Vajíčka k embryotransferu by zoologové chtěli získat od dvou samic žijících v Ol Pejetě. Důležité bude podle Rabase i vyvinutí metody pro bezpečné uložení vajíček zamražením pro budoucí pokusy. Naděje na záchranu nemusí být podle Rabase velká. „Považujeme ale za zásadní to nevzdávat,“ dodal.

Zoologové vkládali hlavní naděje do záchrany druhu v přesunu čtyř nosorožců do Keni. Doufali, že v přirozeném prostředí se zvířata rozmnoží. Po přesunu se skutečně u obou samic zlepšily hormonální cykly a zvířata se pravidelně pářila. Později ale v hormonálních cyklech samic nastal útlum. Loni v říjnu pak v rezervaci stářím uhynul samec Suni, který byl podle odborníků zřejmě poslední svého druhu, který se mohl zapojit do přirozené reprodukce.  

Na světě nyní žije posledních pět nosorožců severních bílých. Všichni jsou v majetku královédvorské zoo. Vedle tří nosorožců v Keni žije jedna samice ve Dvoře Králové a jeden nosorožec je v San Diegu v USA. Kvůli jejich různým zdravotním problémům již zoologové vyloučili, že by se mohli rozmnožit přirozenou cestou.  

V královédvorské zoo se narodila dvě mláďata nosorožce dvourohého černého

Zoologická zahrada Dvůr Králové patří mezi nejúspěšnější chovatele nosorožců na světě. Před týdnem se zde narodila dvě mláďata nosorožce dvourohého černého, východního poddruhu, kterému rovněž hrozí vyhynutí. Ve volné přírodě žije posledních asi 700 zvířat. „Dvě mláďata během sedmnácti hodin jsme tady ještě neměli a asi jen tak znova mít nebudeme,“ řekl zoolog Jiří Hrubý.

Cesta k novým mláďatům začala před 14 měsíci připuštěním samců a porody se čekaly už v prosinci. Nakonec se první mládě narodilo 25. ledna devítileté samici jménem Maisha. Šlo o samičku o váze 45 kilogramů. Jejím otcem je osmnáctiletý Mweru. Druhé mládě, sedmatřicetikilogramový sameček, se narodilo 26. ledna třicetileté Jessi. Otcem mláděte je dvaadvacetiletý Baringo. Zoo nyní chová 15 nosorožců dvourohých. Nově narozená samička by zde měla zůstat, sameček by se v budoucnu mohl dostat do chovů jiné zoo. Návštěvníci královédvorské zoo by obě mláďata mohli vidět, až se oteplí.

Královédvorská zoo se také významně podílí na projektu záchrany nosorožců v Tanzanii a ve východní Africe. V roce 2009 poslala tři nosorožce dvourohé černé do tanzanského národního parku Mkomazi, kde byli v 80. letech všichni nosorožci vybiti. Samice Deborah a samci Jamie a Jabu si na nové podmínky rychle zvykli. V říjnu 2011 Deborah porodila samičku Hillu a v červnu 2014 další samičku Tunu. Na podzim hodlá zoo do Tanzanie poslat mladou samičku Elišku.