Česko má superúředníka. Postránecký složil svůj slib

Praha – Josef Postránecký složil svůj slib do rukou předsedy vlády a ujal se své funkce v čele české byrokracie. Coby náměstek pro státní službu si klade za cíl zdárný přechod na pravidla služebního zákona. Ve funkci bude šest let.

Třiapadesátiletý Postránecký byl dosud ředitelem kanceláře náměstka ministra vnitra pro ekonomiku, strategie a evropské fondy. Vláda ho pro vlivný úřednický post vybrala minulou středu. „Jsem velmi rád, že po dvaceti letech diskusí a po dvanácti letech odsouvání účinnosti je to právě naše současná vláda, která se zasadila o to, abychom zákon o státní službě začali realizovat,“ konstatoval při dnešním jmenování premiér Bohuslav Sobotka.

Postráneckého ve funkci takzvaného superúředníka čeká především komunikace s Evropskou komisí a zavedení 16 předpisů, které jsou nutné k zahájení čerpání peněz z evropských fondů. Spolu s ministry musí také připravit výběrová řízení na státní tajemníky všech ministerstev, což dnes nový náměstek označil za jednu ze svých priorit stejně jako přípravu všech předpisů k převedení úředníků do režimu státní služby od 1. července.

Téma k řešení? Úřednické platy

Kromě toho se bude muset Postránecký zabývat i otázkou odměňování. Jak totiž varuje ministr financí Andrej Babiš, na ministerstvech, která mají spadat pod služební zákon, se výše úřednických platů liší. „Měli bychom se zabývat tím, proč je průměrný plat na ministerstvu kultury dvacet tisíc a na ministerstvu pro místní rozvoj osmatřicet,“ podotýká. I proto se už v úterý sejde komise, která má odměňování řešit. Vycházet by mělo z pravidel hodnocení úředníků a ke změnám dojde zejména v pohyblivé složce - tedy v osobním ohodnocení.

S uskutečněním záměrů služebního zákona má Postráneckému pomáhat i jeho nejbližší spolupracovník - personální náměstek. Jeho jméno má být známo do čtrnácti dnů, o post se uchází osm lidí. „Výběrová komise zasedá zítra a postup bude úplně stejný jako u náměstka pro státní službu,“ uvádí ministr vnitra Milan Chovanec. Komise tak stejně jako u Postráneckého doporučí vládě k závěrečnému výběru nejlepší kandidáty a kabinet rozhodne. 

Náměstek pro státní správu
Zdroj: ČT24