Cigaretám vstup zakázán? Návrh má podporu většiny poslanců

Praha – Zákaz kouření v restauracích a barech podpoří většina stran. Návrh by měl podporu minimálně 130 poslanců, ukázala anketa Mladé fronty Dnes. Jediná strana, která je ve většině případů proti, je ODS. Sněmovna bude v příštím týdnu jednat o poslaneckém návrhu novely zákona, která by mohla kouření v restauracích zakázat.

Rozdělení Poslanecké sněmovny v otázce zákazu kouření sice nekopíruje hranici vládní koalice a opozice, konstantou však zůstává ODS v opozici. „Nekouřím a nechci, aby někdo kouřil, když jím. Úplný zákaz ale nepodpořím, protože tady stát zbytečně zasahuje do našich svobod,“ řekl v rámci ankety MF Dnes předseda strany Petr Fiala. Ukázalo se však, že tento názor, který měl ve sněmovně navrch poslední čtvrt století, ztrácí na síle. Pro návrh poslance Radka Vondráčka (ANO), který chce prosadit plošný úplný zákaz kouření v restauracích a barech, se jasně postavilo 130 poslanců.

Podporu má návrh i u předsedů dvou nejsilnějších stran Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO). „Myslím, že by bylo dobře, abychom v rámci podpory zdravého zdravotního stylu v České republice podpořili plošně zákaz kouření v restauracích,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Odmítl přitom obavy, že zákaz kouření povede ke snížení zájmu o návštěvy restaurací. „Zvládli to v zemích, jako je Francie, která má také velmi silnou tradici kouření a měla silnou tradici kouření v restauracích a kavárnách,“ poukázal premiér.

Poslanecký návrh, který by měl začít platit ihned po případném schválení, se týká pouze kouření. Obdobnou novelu však chystá také ministerstvo zdravotnictví. Platit by měla až od počátku příštího roku a přinesla by i řadu dalších změn. Počítá i se zákazem e-cigaret, které jsou dosud tolerovanější a jejichž rizika ještě nejsou zcela prozkoumána. Plánuje se i boj s alkoholem u náctiletých. Podniky by nově nesměly již podnapilého ani pustit dovnitř a musely by nabízet vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo.