Cesta k silnějšímu NKÚ se hodně protáhla, zákon stále leží v Senátu

Praha – Přestože hlavní novela zákona, který rozšiřuje pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), už prošla sněmovnou před necelým rokem a od května leží v Senátu, do praxe se zřejmě hned tak nepromítne. Doprovodné zákony totiž míří teprve na vládu a Senát bez nich odmítá normu schválit. Silnější tak NKÚ patrně nebude dřív než příští rok.

Senátoři čekají na doprovodné zákony od loňského května. Prováděcí zákon už je sice připraven, ovšem kabinet premiéra Bohuslava Sobotky ho projedná odhadem v březnu či dubnu. Pak ještě musí projít legislativní kolečkem přes sněmovnu a Senát až k prezidentovi. Nejvyšší kontrolní úřady by pak měl mít víc pravomocí až od ledna 2016.

NKÚ by mohl kontrolovat také hospodaření měst a obcí, řada samospráv se ale netají obavami z rozšíření kompetencí. A příliš nakloněni nejsou ani senátořii: „Měli bychom velmi, velmi zvažovat, zda máme rozšiřovat kontroly obcí. Dokud nebudu přesvědčen, že je administrativně nezatíží, tak pro to nemůžu hlasovat,“ tvrdí předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Jeho kolega a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) mu dává za pravdu s požadavkem, aby se kontroly nějak sjednotily. A právě prováděcí zákony mají jasně stanovit, jak budou prověrky vypadat a probíhat.

Senátoři nechtějí silnější NKÚ bez prováděcího zákona (zdroj: ČT24)

Podle předsedy legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera počítá zákon s postupným náběhem kontrolních pravomocí NKÚ ve vztahu k obcím. „Bylo by to rozloženo do 6 až 7 let, podle velikosti obce, začali bychom od největších měst,“ přiblížil.

Zeman: V senátu blokuje přijetí lobby starostů

Prezident Miloš Zeman v listopadu prohlásil, že zákon o změně pravomocí NKÚ blokuje v Senátu lobby starostů. Za jejich tlakem je podle Zemana obava, že by kontroly na úřadech obcí a krajů objevily chyby v hospodaření. Prezident zároveň slíbil prezidentovi NKÚ Miroslavu Kalovi podporu při prosazování zákona.

Rozšíření pravomocí NKÚ patřilo mezi protikorupční návrhy iniciativy Rekonstrukce státu. Podle senátora Václava Lásky zaznívají v horní komoře často argumenty, že už jsou teď starostové měst a obcí šikanování byrokracií a tento zákon by byrokracii ještě posílil. „Je přeci naivní si myslet, že lidé z NKÚ budou lítat po malých vesnicích, které mají pár set obyvatel, a tam šikanovat starosty. Ten zákon má umožnit kontrolu velkých měst a městských společností,“ soudí protikorupční aktivista.

Vydáno pod