V Chomutově i Bílině si podzimní vítězové polepšili

Chomutov - Komunální volby v Chomutově vyhrálo hnutí PRO Chomutov. Oproti podzimním volbám si se ziskem 26,97 procenta hlasů polepšilo o téměř sedm procent. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 11 mandátů. Druhá skončila ČSSD se 17,85 procenta. Opakované hlasování nařídil už dříve soud kvůli kupčení s hlasy. A ze stejného důvodu se znovu volilo také v Bílině na Teplicku, kde vyhrála KSČM. Také tady si komunisté oproti říjnovým výsledkům o 4 procenta polepšili.

V chomutovském zastupitelstvu zasednou také třetí komunisté, které volilo 15,18 % lidí, dále hnutí Nový Sever s 13,66 procenta a hnutí ANO, které získalo 12,26 procenta hlasů. K urnám přišlo 22,24 procenta oprávněných voličů.

Na spolupráci se už dřív domluvilo vítězné PRO Chomutov s ANO a KSČM. Podle dohody z podzimu by se měl stát primátorem lídr PRO Chomutov Daniel Černý. Koalice bude mít v zastupitelstvu pohodlnou většinu 22 hlasů. Jednou z priorit budoucí koalice bude nulová tolerance hazardu.

Dosud vládnoucí ČSSD si tedy zřejmě bude zvykat na život opozice, stejně tak i hnutí Nový Sever. ODS, která se sociálními demokraty v posledních letech vládla, se do zastupitelstva vůbec nedostala. Získala jen 4,84 procenta hlasů. Ještě méně pak dostala TOP 09 (4,11 procenta).

V Bílině přišli o nejvíc křesel BSD, jejichž název se nejčastěji skloňoval v souvislosti s kupčením

Ve třicetičlenném bílinském zastupitelstvu obsadí komunisté devět mandátů. Druhé skočilo sdružení Nezávislí v Bílině - HNHRM se 17,99 procenty hlasů, třetí ANO volilo 16,82 procent lidí. K urnám přišlo 32,96 procent oprávněných voličů.

Kandidátku KSČM vedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, oproti říjnovému hlasování mají jeden mandát navrch. O zastupitele víc budou mít i Nezávislí v Bílině - HNHRM, po novém hlasování jich bude šest. V zastupitelstvu zasedne i Moje Bílina - TOP 09 s pěti mandáty, Nezávislí pro Bílinu se dvěma mandáty a Bílinští sociální demokraté (BSD) také se dvěma mandáty. A právě BSD, kteří byli nejčastěji zmiňováni v souvislosti s údajným kupčením, si oproti řádnému hlasování nejvíc pohoršili. Přišli o tři mandáty.