V Praze se opět protestovalo proti údajné islamizaci Česka

Praha - Na Staroměstském náměstí v Praze se podle odhadu police sešlo asi 500 lidí, aby demonstrovali proti šíření islámu v České republice. Protestu se zúčastnil i předseda parlamentního hnutí Úsvit Tomio Okamura nebo šéfka hnutí Česká suverenita Jana Volfová. Souběžně s protiislámskou demonstrací se konal také recesistický protest parodující hesla odpůrců islámu, na stejném místě se také krátce před polednem asi 40 osob zúčastnilo bohuslužebného setkání za soužití s menšinami. Farář Mikuláš Vymětal a romská aktivistka Ivana Čonková byli předvedeni na policejní služebnu - během protestu drželi „česko-romskou“ vlajku.

Pro i proti islámu - dnešní pražské demonstrace (zdroj: ČT24)

Tomio Okamura ve svém projevu vyzval, aby se Česko bránilo „cílenému pronikání nepřátelské ideologie, jejímž cílem je zrušení demokratických principů, na kterých dnešní Evropa stojí“. „Islámské učení hlásané v nereformované, původní středověké podobě odporuje nejzákladnějším ústavním principům všech evropských zemí,“ řekl šéf Úsvitu.

Demonstranti se na Staroměstském náměstí u pomníku mistra Jana Husa shromáždili s českými vlajkami, prapory sdružení Islám v ČR nechceme s přeškrtnutými mešitami nebo transparenty „Multikulti nechceme“ či „Já jsem tady doma“. V souvislosti s pronikáním muslimů do Evropy zazněla dokonce i slova o „sociálním AIDS“.

V závěru demonstrace vyzvala Jana Volfová protestující, aby po vzoru prezidenta Miloše Zemana zaslali ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) deštníky. „Stačí malé paraplíčko vzhledem k velikosti Zaorálkových myšlenek,“ prohlásila Volfová.

Zeman chce dát Zaorálkovi černý deštník, který mu má připomomenout britského předválečného premiéra Nevilla Chamberlaina, jenž proslul politikou ústupků vůči hitlerovskému Německu. Zeman v pátek přirovnal odmítavé výroky ministra zahraničí, jimiž reagoval na prezidentovu úterní výzvu k ozbrojené akci proti Islámskému státu, k politice appeasementu před druhou světovou válkou, kdy západní mocnosti ustupovaly Třetí říši.

Po projevech se účastníci protestu vydali na pochod Prahou směrem k sídlu ministerstva vnitra na Letné, které podle demonstrantů odpovídá za kontrolu imigrace a mělo by lépe dohlížet na církve, aby v nich nebyli nesnášenliví jedinci. Zde akce okolo půl druhé hodiny odpolední skončila.

Shromáždění odpůrců islámu z druhé strany Husova pomníku sledovalo několik desítek recesistů s transparenty, na nichž parodovali hesla demonstrantů, jako například „Island v ČR nechceme“, „Sundejme ženám bundy“, „Island do Evropy nepatří“ nebo „Zastavte pokoutnou islandizaci“. Toto heslo doplňoval obrázek Krtečka vylézajícího z krtince. Obě demonstrace oddělovali policisté a antikonfliktní tým, k žádnému střetu nedošlo.

Ještě před protiislámským protestem se u Husova pomníku setkali také ti, kterým muslimové a islám v České republice nevadí. S transparenty hlásajícími „Mám rád svůj kebab“, „Všichni jsme tu doma“, „Nenávist není řešení“ nebo „Islám je proti násilí a extremismu“ zpívali písně, četli z náboženských textů včetně koránu, drželi minutu ticha za oběti nenávisti ve světě a pomodlili se za mír a soužití. Mezi účastníky bylo i několik muslimských rodin.

Dva účastníky bohoslužebného setkání policie předvedla na služebnu kvůli přestupku proti pořádku ve státní správě, řekla ČTK mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. „Nějakým způsobem hanobili státní symbol,“ dodala. Podle webu Romea.cz policie předvedla svolavatele shromáždění Mikuláše Vymětala a romskou aktivistku Ivanu Čonkovou, kteří drželi česko-romskou vlajku, na níž byl kruhový paprskový symbol z romské vlajky umístěn v modrém klínu české vlajky. Podle Rösslerové policie předvedla také jednoho účastníka protiislámské demonstrace, který odmítal prokázat svou totožnost.