Patnáct měst a vesnic volilo své zastupitele - Chomutov a Bílina kvůli kupčení

Praha - V 15 městech a obcích právě skončily mimořádné komunální volby. Ve 13 z nich se na podzim nepodařilo sestavit kandidátní listiny, lidé tam tedy k urnám vůbec nevyrazili. Největší pozornost asi patří Chomutovu a Bílině na Teplicku, kde se hlasování opakovalo. Výsledky říjnových voleb v těchto městech byly totiž soudně zrušeny kvůli kupčení s voličskými hlasy. Opakované volby tu ale provázela nízká účast.

V Chomutově a Bílině znovu volí zastupitele (zdroj: ČT24)

V Chomutově se volební účast pohybovala kolem 20 procent. Podle protikorupčních organizací sociálně slabí v Chomutově zjišťují, zda za hlas dostanou finanční odměnu. Policie zatím kupčení s hlasy ale nezaznamenala.

V Bílině hlídaly policejní hlídky u všech volebních místností. „Dění ve městě monitorovaly desítky uniformovaných policistů i kolegů v civilu, kteří dohlíželi na legitimnost voleb. V uplynulých dnech ani dnes jsme nepřijali žádné oznámení, které by se týkalo takzvaného kupčení s hlasy voličů,“ konstatoval teplický policejní mluvčí Daniel Vítek. Také tady se volební účast pohybuje mezi 10 a 15 procenty.

Za kupčení na podzim žene policie k soudu tři muže

Za kupčení s hlasy v Chomutově navrhla policie v pátek obžalovat pětačtyřicetiletého muže pro maření přípravy a průběhu voleb. V Bílině pak tentýž postup uplatnila vůči dvěma dalším mužům. Všem hrozí od šesti měsíců do tří let vězení. V Chomutově se podle nevládních organizací nabízely politikům znovu hlasy za úplatu i před opakovanými volbami, policie to prověřuje.

V obou městech se o zvolení opět ucházejí stejní kandidáti, kteří na místa v zastupitelstvech aspirovali už před čtvrt rokem. V Chomutově vyhrálo anulované říjnové klání hnutí PRO Chomutov. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu získalo osm mandátů, stejně jako hnutí ANO 2011 a ČSSD. Právě ve prospěch některých kandidátů sociální demokracie bylo odevzdáno několik desítek zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků, kvůli čemuž soud říjnové výsledky zrušil.

Souběžně s hlasováním v Chomutově a Bílině se uskuteční dodatečné volby ve 13 obcích, kde se v říjnu nehlasovalo kvůli nedostatku kandidátů. Do náhradního termínu se přihlásilo 150 adeptů na zastupitele především za místní uskupení, ze stran své zájemce nenominovala žádná. Hlasovat se bude v sobotu od 7:00 do 22:00, výsledky se poté budou objevovat na volebních stránkách statistického úřadu.