Potvrzeno: Zámek v Kroměříži připadne olomouckému arcibiskupství

Praha – Stát vydá v církevních restitucích olomouckému arcibiskupství jednu z nejcennějších českých památek: zámek v Kroměříži. České televizi to potvrdil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Zámek je spolu s přiléhající Podzámeckou a nedalekou Květnou zahradou součástí seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zámek v Kroměříži připadne olomouckému arcibiskupství (zdroj: ČT24)

Barokní zámek v Kroměříži zvenku obklopuje unikátní zahrada a uvnitř je druhá nejvýznamnější obrazárna v Česku (hned po Národní galerii). Stavbu proslavil třeba režisér Miloš Forman, který tam natáčel svůj oscarový film Amadeus z roku 1984.

V příštích měsících se celý areál vrátí do majetku katolické církve. „Je to otázka jenom času, v tomto případě ne dlouhého, kdy dojde k převodu tohoto majetku původnímu vlastníkovi a staviteli, protože to byli právě olomoučtí arcibiskupové,“ řekl ČT ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Církvi nicméně už dnes patří desítky tisíc předmětů v zámeckých expozicích. „Požádali jsme o zámek, protože tvoří jeden celek s inventářem, který nám nepřestal patřit,“ vysvětlil už dřív olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Podle kastelána Martina Krčmy je nejcennějším dílem v galerii Tizianův obraz Apollo a Marsyas.

Vydání nemovitostí v Kroměříži dosud bránily nejasnosti v tom, jestli přilehlá Podzámecká zahrada a nedaleká Květná zahrada k zámku vždy historicky patřily. „Zkoumáme a prověřujeme ještě funkční souvislost ve vazbě na zahrady,“ sdělila loni v září šéfka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Na vydání čeká i chrám v Litomyšli nebo Sázavský klášter

Úředníci v Národním památkovém ústavu by měli v příštích měsících rozhodnout o vydání i dalších cenných památek. Jednou z nich je Piaristický chrám Nalezení svatého Kříže v Litomyšli, který leží v turisticky nejzajímavější části města. Hned vedle něj stojí zámek, který je – stejně jako ten kroměřížský – zapsaný na seznamu UNESCO.

Chrám prošel v posledních třech letech rozsáhlou rekonstrukcí za téměř 60 milionů. Samotné město už je na případné vydání řádu piaristů připravené. „Předběžně jsme mluvili o tom, že by nám ho pronajali na 35 let za údržbu,“ uvedl místostarosta Litomyšle Michal Kortys (ODS).

Další památkou, o níž budou úředníci v nejbližší době rozhodovat, je Sázavský klášter z jedenáctého století. Tam však ještě musí nastudovat dokumenty, které mají o možném navrácení rozhodnout. Podle ministra Hermana do řízení vstoupilo několik dalších subjektů.

Jediným kostelem, který zatím stát církvi vrátil, je kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Stalo se tak loni v srpnu po více než ročním rozhodování. I tato stavba se řadí na seznam světového dědictví UNESCO.

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře
Zdroj: ČT24/Národní klenoty