Policie prošetřuje další zakázky pražského dopravního podniku

Praha – Protikorupční policie prověřuje v Pražském dopravním podniku podezření z manipulace veřejných zakázek za desítky milionů korun. Opravy důležitých tramvajových tratí v centru nebo úpravy v metru totiž mohly být šité na míru předem určeným zájemcům. Tendry se týkají posledních tří let. A policisté se zajímají rovněž o advokáty, kteří výběrová řízení organizují.

Policejní vyšetřování se týká mimo jiné zakázek na opravu tramvajových tratí na Karlově náměstí nebo v Jindřišské ulici v centru Prahy nebo úseku Braník – Modřany. Protikorupční policie ale odmítá věc komentovat. Dopravní podnik jakékoliv pochybení odmítá: „Policie prošetřuje spoustu věcí, my jim dáváme spoustu informací,“ uvedl k tomu generální ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Policie se zajímá také o externí právní služby. Například o zakázky, na kterých pracoval advokát Vít Plichta. Ten byl dříve zaměstnancem advokátní kanceláře Šachta & Partners spojené s Ivo Rittigem, který čelí obvinění kvůli předraženému tisku jízdenek. Přesto Plichta pro dopravní podnik stále pracuje. „Vzbuzuje to celou řadu otázek, jestli tam nepřetrvávají nějaké vazby a nějaké závazky vůči někomu,“ domnívá se ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.  

Policie se zajímá o další zakázky dopravního podniku (zdroj: ČT24)

Sám advokát Plichta to ale vidí jinak: „Pro stávající vedení dopravního ponidku existence těchto mých vědomostí a zkušeností může být více přínosem než rizikem.“ Plachta teď pracuje pro dopravní podnik jako subdodavatel advokátní kanceláře Brož- Sedlatý . Ta má smlouvu na poradenství při veřejných zakázkách - pomáhala například s tendrem na výměnu světel za 250 milionů korun. Tato zakázka však byla podle Petra Soukenky technicky velmi špatně napsaná a navíc předražená.  

Advokáti ale pochybení odmítají a považují kritiku za účelovou. Vyjádření na kameru odmítli. „Nejsme způsobilí jakýmkoliv způsobem ovlivnit přípravu či dělení zakázek na DP, jelikož se jedná o vícestupňový interní proces,“ uvedl Brož ve vyjádření pro ČT.

Podle primátorky Prahy musí situaci kolem právních služeb řešit nová dozorčí rada dopravního podniku. „Aby podivné případy advokátních kanceláří a existence napojení na různé kmotry neexistovaly.“

Policie vyšetřuje v souvislosti s pražským dopravním podnikem celou řadu kauz, žádná se ale ještě nedostala před soud. Nejdále jsou policisté ve vyšetřování údajně předraženého tisku jízdenek, tam ale ještě čekají na právní pomoc v zahraničí.