Zeman si podle CVVM u lidí znovu polepšil

Praha – Prezident Miloš Zeman si s novým rokem vylepšil svůj obraz mezi občany. V lednu stoupla důvěra občanů v hlavu státu o deset procentních bodů na celkových 44 procent, ukazuje průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Loni v prosinci byla důvěra v prezidenta nejnižší od jeho nástupu do funkce. V novém roce si ale polepšily téměř všechny ústavní instituce.

Důvěra v Zemana výrazně klesla loni na podzim. Čelil kritice zejména za své vulgární výroky pronesené ve vysílání Českého rozhlasu v pořadu Hovory z Lán a některá vyjádření při návštěvě Číny. V listopadu mu pak vyslovilo důvěru o 21 procentních bodů méně lidí než v říjnu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček tento pokles přičetl tehdejší zjitřené atmosféře. Největší podíl lidí věřil Zemanovi na začátku jeho funkčního období; v dubnu 2013 to bylo 61 procent respondentů. 

Důvěra vládě Bohuslava Sobotky od prosince vzrostla o tři procentní body na 47 procent. Poslanecké sněmovně věří 37 procent Čechů, což je meziměsíční nárůst o osm procentních bodů. Důvěra v Senát je aktuálně na 35 procentech, o pět procentních bodů výše než v prosinci. O něco vyšší prestiž mají tradičně lokální reprezentace. Krajským zastupitelstvům vyjádřilo důvěru 46 procent dotázaných a téměř dvě třetiny lidí důvěřují svému obecnímu zastupitelstvu a také starostovi.

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Hejtmani se pak těší důvěře 42 procent obyvatel. Prezidentovi častěji důvěřují starší lidé, ekonomicky neaktivní, důchodci a ti, kteří se řadí k levici nebo levému středu. Vládě více věří dotázaní s dobrou životní úrovní nebo řadoví zaměstnanci a samozřejmě také příznivci koaličních stran. Podobné je to i u důvěry v senát a sněmovnu.

Kromě důvěry ústavním institucím vzrostla od prosince také spokojenost občanů se současnou politickou situací. Spokojeno je 19 procent obyvatel, to je o čtyři procentní body více než v prosinci. Více než třetina lidí pak zvolila odpověď „ani spokojen, ani nespokojen“. Negativně se vyjádřilo 42 procent Čechů.