Chovanec vyvrací obavy. Policejní škole prý zánik nehrozí

Praha – Ministr vnitra Milan Chovanec mírní vášně, které vyvolal ve vedení Policejní akademie. Podle něj škole nehrozí privatizace ani zánik, jak naznačovala na svém webu. Ministr se prý chce pouze podrobněji seznámit s hospodařením akademie. Ta každoročně dostává z rozpočtu vnitra 229 milionů korun.

Vysoká škola na svém webu ostře vystoupila proti vnitru, pod něž spadá. V prohlášení mimo jiné uvedla, že se její chod snaží ovlivnit úředníci spjatí se soukromými vysokými školami, které se pokoušejí akademii konkurovat. Kritizovala také náměstkyni ministra Moniku Pálkovou za to, že prý krátce po nástupu do úřadu vydala nařízení o snížení počtu přijímaných studentů o téměř 300 a nezdůvodnila to. 

Část stížnosti Policejní akademie směrem k vnitru
Zdroj: ČT24/www.polac.cz

Vedení školy rovněž kritizovalo vyhlášení veřejné zakázky, v níž chce ministerstvo mimo jiné zjistit, zda by policejní akademie byla zastupitelná soukromými vysokými školami. Považuje to za skrytou přípravu na její privatizaci. Navíc chce prý ministerstvo odejmout škole její areál v Praze 4 a převést jej na Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra. 

Chovanec dnes uvedl, že vnitro chce, aby se stal jeho majetkem jeden z areálů, který škola používá jen částečně. Podle něj se ale vnitro bude o objekt starat stejně jako o jiné budovy. Škola by přitom měla mít budovu dál v zápůjčce. „Nehrozí, že by tato vysoká škola ztratila možnost vstupu do těch budov,“ zdůraznil Chovanec.

Milan Chovanec
Zdroj: ČT24

Odmítl i údajné snahy o privatizaci školy, kde nyní studuje zhruba 2 100 lidí. „Není určená k prodeji ani k likvidaci,“ řekl novinářům Chovanec. Prý si ani nedokáže zánik školy představit, protože by to musela schválit vláda. „To je nemožný příběh, že bychom chtěli tu školu prodat,“ prohlásil Chovanec. 

Ministerstvo vnitra však při připomínkování novely vysokoškolského zákona usilovalo o větší vliv na chod školy. „Před půl rokem jsme řešili snahu vlámat se do autonomie Policejní akademie z hlediska způsobu volby rektora,“ řekl předseda Rady vysokých škol (RVŠ) Jakub Fischer. Právě RVŠ v září odmítla připomínku ministerstva vnitra ke zřízení správních rad na státních VŠ, které by zasahovaly do procesu volby rektora. Tím by podle rady ohrožovaly apoličnost a autonomii státních VŠ.

Vnitro by podle Chovance chtělo znát detaily hospodaření školy, protože její financování je poměrně velkým zásahem do rozpočtu resortu. Zároveň zdůraznil, že zatím neexistuje žádné podezření, že by škola hospodařila s penězi vnitra špatně. „Myslím si, že ideální by bylo, abychom výsledek hospodaření znali v květnu nebo červnu,“ doplnila ministra Pálková.

Ministr zároveň odmítl tvrzení médií, že by se údajnými problémy mezi vnitrem a policejní akademií zabývala policie. Nedokáže si ani představit, že by na tom pracovala BIS, jak se objevilo v tisku.

Policejní akademie se člení na Fakultu bezpečnostního managementu a Fakultu bezpečnostně právní. Vedle policistů ve služebním poměru, zaměstnanců ministerstva vnitra a dalších resortů uskutečňujících ochranu práva je otevřena i civilním uchazečům. V Česku jsou dvě státní vysoké školy. Vedle policejní akademie ještě Univerzita obrany, kterou financuje ministerstvo obrany.