Poslanci chtějí rozšířit seznam věcí, na něž nedosáhnou exekuce

Praha – Osobní majetek do částky 1 000 korun by exekutoři nově neměli právo zabavovat. Počítají s tím návrhy k exekučnímu řádu, které nyní projednává pracovní skupina poslanců. Do sněmovních tisků chtějí poslanci prosadit také zákaz exekucí penzijního připojištění nebo zákaz zabavení a prodeje nemovitosti osoby, která dluží částku do 50 tisíc korun.

Pracovní skupina má za sebou zatím tři jednání ohledně exekučního řádu. Přizváni byli i zástupci exekutorské komory nebo společnosti Člověk v tísni. „Nikdo z nás nezpochybňuje to, že se dluhy mají splácet, ale snažíme se do exekutorské legislativy dát hledisko přiměřenosti a také určité spravedlnosti. A toho, aby exekuce, pokud se provádí, měla svůj smysl,“ prohlásil šéf ústavně-právního výboru Jeroným Tejc.

Poslanci chtějí zvýšit počet věcí, na které by exekutoři neměli nárok dlužníkům sáhnout. Podle návrhu by například neměly být zabavovány předměty do částky 1 000 korun. „Také si myslíme, že není možné zabavit dlužníkovi několik let starou ledničku nebo pračku, protože to jsou věci, které slouží k základní hygieně. Neměli by být postihováni ani příbuzní nebo děti dlužníka,“ dodal Tejc. Poslanci také chtějí, aby nebylo možné zabavit a prodat nemovitost člověku, který dluží částku do 50 tisíc korun.

Co by podle návrhů exekutoři neměli zabavovat:

  • majetek do 1 000 Kč
  • školní pomůcky
  • hračky
  • penzijní připojištění
  • nemovitost při dluhu do 50 tisíc Kč
Při včerejší exekuci v sídle občanské poradny v Karlových Varech došlo podle magistrátu k omylu.
Zdroj: ČT24

Změny ale nepřicházejí pouze z tábora poslanců. Ministerstvo spravedlnosti navíc nově uvolnilo peníze na posílení počtu zaměstnanců, kteří budou na exekutory dohlížet. „Jsou tam naplánované prostředky na to, aby si mohl každý okresní soud najmout jednoho zaměstnance navíc na kontrolu těchto věcí,“ řekl náměstek ministryně Robert Pelikán.

Náměstek informoval i o dalších opatřeních k lepší kontrole exekutorů. Už by podle něj například nebylo nezbytné předem informovat exekutory o kontrole, která se na ně chystá. Při exekuci by se měl povinně a vždy pořizovat videozáznam, tedy nejen na výzvu osob, které mají právo u ní být, nebo když je to nezbytné, jak je tomu nyní. Tím by se mohlo podle ministerstva snáze odhalit případné protiprávní jednání exekutorů.

Zjednodušit se mají i kárná řízení. Zahajovat je má ministerstvo spravedlnosti, o rozkladech by měla rozhodovat ministryně a bude možné na rozhodnutí podat žalobu ve správním soudnictví.

Doba dluhová

Exekuce a jejich drastické dohry jsou dlouhodobě palčivým problémem řady Čechů. Dluhy domácností jen během loňského roku stouply o 31,5 miliardy. Celkem už Češi dluží bilion a čtvrt. Pro zajímavost: v přepočtu na každého jednoho obyvatele země jde o 118 tisíc Kč.

Největší podíl na celkovém zadlužení představují hypotéky. Relativně bezpečný dluh i tak nezvládají splácet 3 procenta klientů. Mnohem horší je situace u krátkodobých půjček, jako je například spotřebitelský úvěr. S nimi má problémy každý desátý dlužník.

Do naskakujícího kolotoče dluhů se během svého života dostal každý pátý obyvatel ČR. Nejvíce případů zabavení majetku evidují úřady ve velkých městech a přímo v Praze žijí i rekordmani co do počtu exekucí. Třetí místo má muž, proti kterému je vedeno 185 řízení, předchází ho druhý s 233 a pomyslný vítěz má na kontě ještě o čtyři exekuce více.