Ideální podmínky pro lyžaře: Na horách je sněhu dostatek

Praha - Nadcházející, pro některé prázdninami prodloužený, víkend slibuje lyžařům ideální podmínky, ve většině horských středisek totiž v minulých dnech sněžilo a na některých sjezdovkách leží až metrová nadílka. Vlekaři proto očekávají o víkendu vysokou návštěvnost. Výrazně se zlepšily také podmínky pro běžecké lyžování. Dnes mají děti pololetní prázdniny, řada areálů tak přichystala za výborné známky lyžování zadarmo nebo se slevou.

V krkonošském SkiResortu Černá hora - Pec napadlo na technický sníh v posledních dnech 50 až 70 centimetrů přírodního sněhu, v areálu je 37 otevřených sjezdovek. Největší výběr v západní části Krkonoš ale mají sjezdaři v Rokytnici nad Jizerou, kde je k dispozici přes 18 kilometrů tratí, všechny vleky jezdí také v Harrachově, Benecku, Pasekách, Vítkovicích, Jablonečku i Vysokém nad Jizerou.   

Před začátkem jarních prázdnin hlásí velmi dobré podmínky i Jizerské hory. Ode dneška budou v provozu všechny sjezdovky na Tanvaldském Špičáku, Bedřichově i v dětském areálu na Severáku v Hraběticích. Kompletně otevřené jsou také oba areály v Kořenově i Černá Říčka v Desné. Ještěd zatím nabízí lyžování na polovině z devíti kilometrů sjezdových tratí, nejdelší sjezdovka Skalka dlouhá 1,7 kilometru se otevře na víkend.  

Sněhové podmínky si pochvalují vlekaři v Orlických horách. V Říčkách by chtěli na pololetní prázdniny dokončit kompletně snowpark a pro děti připravit skicrossové pasáže. Tři sjezdovky s celkovou délkou kolem šesti kilometrů nabízí areál v Červené Vodě, v Čenkovicích se lyžuje na čtyřech tratích.   

Při první jízdě svezla nová klínovecká lanovka pouze pozvané cestující
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Sněžilo také v Krušných horách, přes noc přibylo kolem 20 cm nového sněhu a Klínovec hlásí celkem až metr sněhu. Na víkend by mělo být otevřeno přes 20 km sjezdovek všech obtížností včetně staré Jáchymovské, která je určena na freeride. Na lyžaře je kompletně připraven i areál Neklid, všechny tři lanovky má v provozu Plešivec, dobré podmínky jsou například i na Bouřňáku, na Klínech nebo v Zadní Telnici. Zlepšila se situace i pro běžkaře.

Šumavský Ski&Bike otevřel už všechny tratě až na černou Šanci. Ode dneška zprovozní také snowpark na Lubáku. Na Lipně čeká lyžaře přes sedm kilometrů sjezdovek včetně Panské. Ideální podmínky panují na Kvildě a také v příhraničním areálu Hochficht. V okolí Železné Rudy fungují i areály Samoty, Goldhof, Weissova Louka, Belveder nebo Nad nádražím, a jezdí také lanovka i vlek na Pancíř. Desítky kilometrů upravených stop najdou na Šumavě také běžkaři.  

Na Vysočině je v provozu devět lyžařských sjezdovek a u dalších svahů se provozovatelé snaží zlepšit sněhovou pokrývku pomocí sněhových děl. V příštím týdnu by se mohly znovu otevřít i sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a ve Vysoké u Havlíčkova Brodu. V kraji začínají také přibývat běžkařské stopy, například na oblíbeném Novoměstsku by o víkendu mohlo být upraveno kolem 20 kilometrů.   

V Beskydech už se lyžuje ve všech střediscích. Například Lysá Hora hlásí 60 centimetrů sněhu, podle předpovědi má navíc dalších zhruba 30 ještě připadnout. Skvělé podmínky jak na sjezdovkách, tak na běžeckých trasách jsou také na Pustevnách a v dalších areálech.  

Fronta na vlek v beskydské Karolince
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Lyžařské podmínky se zlepšují i v Jeseníkách, je tam až 90 centimetrů přírodního sněhu a ani tam nemá sněžení v dalších dnech ustat. Všechny areály jsou v provozu, o víkendu by měla být projetá i většina strojově upravovaných stop.   

Ve středních Čechách se o víkendu bude lyžovat ve dvou areálech - na Monínci na Příbramsku a v Chotouni u Prahy. Na Šibeničním vrchu u Mnichovic chtějí zasněžovat a v neděli otevřít alespoň část střediska, která je určena dětem.

Vydáno pod