Bělobrádek chce nové ministerstvo pro vědu

Vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce otevřít kompetenční zákon kvůli vzniku nového ministerstva pro vědu. Původně zamýšlel vytvořit pouze samostatný úřad, nyní se ale kloní k variantě vzniku celého ministerstva o 120 zaměstnancích s vlastní rozpočtovou kapitolou. Vést by ho měl člen vlády.

„Čím dál víc se kloním k tomu, že půjdeme do rizika otevření kompetenčního zákona, čemuž jsem se chtěl původně vyhnout. Proto jsem říkal nějaký úřad či ministerstvo, teď bych už spíš řekl ministerstvo či úřad. Měl by to mít v gesci jeden člen vlády, aby to mělo smysl,“ uvedl Bělobrádek.

Od částečné centralizace úřednického aparátu si vicepremiér slibuje především úspory v celkových nákladech a větší kontrolu financí pro výzkum. Akademie věd ČR by naopak měla zůstat zcela samostatnou rozpočtovou kapitolou státu jako doposud. Vznik ministerstva by měl být součástí návrhu nového zákona o výzkumu, který v současnosti prochází vnitřním připomínkovým řízením. O návrhu bude v pátek jednat Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). U koaličních partnerů Bělobrádek podporu má, opozice však s plány nesouhlasí.

Vydáno pod