Na českém nebi by mohly cvičit gripeny z celé střední Evropy

Praha – V České republice by mohlo vzniknout středoevropské centrum pro výcvik pilotů stíhacích letounů Jas-39 Gripen. V případě slovenské akvizice švédských stíhaček by byla možná i společná obrana vzdušného prostoru Česka a Slovenska. Tak se vyjádřil český ministr obrany Martin Stropnický (ANO) po jednání se svým švédským protějškem Peterem Hultqvistem.

Případný slovenský nákup letounů Gripen by podle Stropnického přispěl k plánu vybudovat v Čechách letecké výcvikové centrum. Slovenský zájem o koupi stíhaček je znám již delší dobu. „Pro nás by to bylo výhodné, mohli bychom se podělit o naše know-how, o naše výcvikové a tréninkové kapacity,“ komentoval ministr Stropnický případnou slovenskou investici do nadzvukového letectva. Rozhodnout by se mohlo již v dohledné době, právě proto se švédský ministr obrany zítra na Slovensko vydá.

Kromě Slováků mají podle Stropnického o společné výcvikové centrum zájem i Maďaři. Náčelník generálního štábu Petr Pavel v minulosti zmínil možnost podobné spolupráce také se Slovinskem, Chorvatskem, Rakouskem nebo pobaltskými zeměmi. „Je řada zemí, které jsou postaveny před volbu, jak v dohledné budoucnosti obměnit své nadzvukové letectvo,“ řekl dnes Stropnický. 

Pokud by si Slováci skutečně stíhačky Gripen pořídili, připadala by v úvahu i společná obrana českého a slovenského vzdušného prostoru, o níž se již několik měsíců jedná. „Ta možnost tu je, teď bude skutečně záležet na tom, jak se rozhodne slovenská vláda,“ vysvětloval Stropnický.

Podle českého ministra by se spolupráce mezi Českem a Švédskem mohla rozšířit do dalších oblastí. Jmenoval kupříkladu nový podzvukový letoun L-39 NG, který chce do roku 2018 vyvinout Aero Vodochody. Letadlo by mohlo nahradit dosluhující švédské podzvukové bitevníky. Hultqvist dnes také navštíví pardubickou zbrojní společnost ERA, která vyrábí pasivní radiolokátory. Česká zbrojovka by se mohla pokusit uspět v tendru na dodávku moderních ručních zbraní, které chce švédská armáda v blízké budoucnosti nakoupit.

Jas 39 - Gripen
Zdroj: ČT24

První smlouvy o desetiletém pronájmu 14 švédských nadzvukových stíhaček Jas-39 Gripen za zhruba 20 miliard korun schválila vláda v dubnu roku 2004. Prvních šest letounů převzalo Česko od Švédska v dubnu 2005, dalších osm dostalo do konce srpna. V květnu loňského roku zástupci českého a švédského ministerstva obrany podepsali dodatek ke smlouvě, kterým se pronájem stíhaček prodloužil. V letech 2015 až 2027 investuje stát do financování nadzvukového letectva 21,4 miliardy korun.

Gripeny vedle českého vzdušného prostoru chrání také nebe nad Islandem, který nemá vlastní armádu. Poblíž islandského vzdušného prostoru údajně narůstají aktivity ruských vzdušných sil. Dříve se česká armáda také podílela na zajišťování bezpečnosti vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska. Stejné letouny používají vedle Švédska a České republiky také Maďarsko, Jihoafrická republika a Thajsko.

Vydáno pod