Letošní rok ve znamení prevence rakoviny varlat nebo děložního hrdla

Praha – Liga proti rakovině se letos zaměří na osvětu a prevenci rakoviny reprodukčních orgánů u mužů i žen. Každý rok totiž onemocní rakovinou varlat až 500 mladých mužů, z nichž tři desítky zemřou. Podle ankety navíc 77 procent mužů nikdy nedostalo informační materiály a necelá čtvrtina provádí samovyšetření. U žen je situace lepší, u nejčastější rakoviny děložního hrdla úmrtnost klesá, přes polovinu žen totiž chodí na screening. Přes deset procent žen se také chrání očkováním.

„Z reprodukčních orgánů u žen hlavní možnosti prevence a screeningu jsou u rakoviny hrdla děložního, považujeme ji za preventabilní. Máme metody k diagnostice přednádorových stavů, máme možnosti je likvidovat a vývoj nádoru je pomalý,“ uvedl docent Pavel Freitag.   

Screening tohoto nádoru má Česko od roku 2008 a od loňského ledna zahájily zdravotní pojišťovny adresné zvaní, kdy vytipovaným lidem chodí pozvánky na vyšetření do schránek. Screeningová vyšetření podstupuje zhruba 56 procent žen. „Je to stále málo, potřebujeme tak 80 procent, abychom snížili výskyt i úmrtnost,“ připomněl lékař.   

Druhou možností podle něj jsou vakcíny proti viru HPV, který tuto rakovinu způsobuje. V Česku je v průměru očkováno 14 procent žen. Zdravotní pojišťovny hradí očkování dívkám mezi 13. až 14. rokem, vakcínou je chráněno kolem 80 procent dívek tohoto věku. Snahou lékařů ale je počty ještě zvýšit, aby byly pokud možno chráněny všechny dívky. Propagují také očkování u chlapců, protože právě oni přenášejí na dívky virus při sexu.

Mezinárodní unie proti rakovině vyhlásila v roce 2000 na 4. únor Světový den proti rakovině. Jeho cílem je do roku 2025 snížit výskyt rakoviny a počty úmrtí o 25 procent. V Česku může veřejnost přispět na prevenci a výzkum rakoviny 13. května koupí žlutého kvítku. Liga proti rakovině tak za 25 let získala už přes 250 milionů korun.

Brífink Ligy proti rakovině (zdroj: ČT24)
Vydáno pod