Počasí: Čeká nás velmi nízký tlak a silný vítr

Evropské počasí bude až do konce týdne ovlivňovat rozsáhlá tlaková níže Mishka – její střed bude Česku nejblíže v sobotu ráno. Ve čtvrtek a v pátek nás tedy čeká velký propad tlaku. Meteorologové také varují před sílícím větrem, který může v noci na čtvrtek dosáhnout na horách v nárazech rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Začne sněžit, proto se do rána mohou tvořit sněhové jazyky, na horách závěje. V Krkonoších a Jeseníkách je vyhlášen třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Kvůli tlakové níži spadnou hodnoty tlaku z dnešních 1018 hPa na sobotních přibližně 975 hPa. Nejnižší hodnoty čekají s největší pravděpodobností sever a severovýchod Čech. Prudké snížení tlaku mohou lidé pociťovat i na svém tělesném stavu.

Sníh a vítr vytvoří závěje a jazyky

„V důsledku zesilujícího větru očekáváme, že v polohách nad 600 metrů, na Moravě a ve Slezsku místy i v nížinách, se začnou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Ráno ve čtvrtek bude jejich tvorba ustávat,“ uvedli meteorologové.

Sněhové jazyky se mohou tvořit ve všech krajích s výjimkou Prahy a Středočeského kraje. Výstraha na silný vítr se týká horských oblastí v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

  • Kvůli ohlášenému intenzivnímu sněžení a větru bude pro nákladní dopravu od dnešních 20:00 z preventivních důvodů uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Jablonecku k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově. Silnice se v poslední době pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. Řidiči kamionů mohou při cestě do Polska využít hraniční přechody v Hrádku nad Nisou na Liberecku nebo v Náchodě v Královéhradeckém kraji.

Lidé by kvůli sílícímu větru měli zajistit okna i dveře, volně uložené předměty odstranit nebo zajistit. Maximálně opatrní by měli být řidiči, protože větrné poryvy mohou učinit auto neovladatelným. Meteorologové lidem doporučují, aby při cestování sledovali dopravní zpravodajství. Na horách mají omezit túry, nevydávat se na hřebeny a řídit se pokyny horské služby.

Krkonoše hlásí třetí stupeň lavinového nebezpečí

Po hustém sněžení stouplo lavinové nebezpečí v Krkonoších na nejzrádnější - třetí stupeň z pětibodové škály. Výlety po horách už tak vyžadují zkušené posouzení. Za poslední dva dny v Krkonoších napadlo kolem 15 centimetrů prachového sněhu a další má podle předpovědi napadnout. Nyní je na hřebenech mezi 80 až 110 centimetry, uvedl Pavel Smejkal z Horské služby Krkonoše. Třetí stupeň je od pondělí i v Jeseníkách.

Hodně sněhu je kvůli větru uloženo ve žlabech a na lavinových svazích, a to zejména na východních a jihovýchodních expozicích, upozornila horská služba. Při třetím lavinovém stupni je uvolnění laviny možné už při malém zatížení, zejména na strmých svazích. V některých případech se mohou samovolně uvolnit laviny středních a ve výjimečných případech i velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. Turisté by neměli vstupovat na svahy se sklonem nad 35 stupňů.

  • Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámyúdolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Počasí: Čeká nás nízký tlak i sněhové jazyky (zdroj: ČT24)