Zaorálek se pře s Hradem o úder na Islámský stát – a žádá schůzku

Praha – Včerejší projev prezidenta Miloše Zemana, ve kterém vyzval k ozbrojenému úderu všech stálých členů Rady bezpečnosti na Islámský stát, vyvolal roztržku mezi Hradem a Černínským palácem. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek prezidentova slova ostře kritizoval jako volání po křížové výpravě, která rozvrátí region, a s prezidentem si chce promluvit. Podle šéfa hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka jsou ale výhrady „zamini“ liché.

Zaorálek: Intervence rodí džihád, vítání šeříky nebude (zdroj: ČT24)

Islámský stát Zeman v rámci svého projevu na fóru Let My People Live označil za úhlavního nepřítele dneška. Podle Zemana by vojenská intervence měla být na mezinárodní úrovni pod Radou bezpečnosti OSN a své síly by měli vyslat pokud možno všichni stálí členové rady: Čína, Francie, Velká Británie, Spojené státy a Rusko. Zaměřit by se měla na výcvikové tábory teroristů s využitím moderních technologií (více zde).

Proti této výzvě se ale mimořádně ostře ohradil šéf tuzemské diplomacie Lubomír Zaorálek s tím, že jde o volání po křížové výpravě, ačkoli situaci na Blízkém východě by měly primárně řešit především muslimské země. „Představa, že postavíme armádu a někam zase vtrhneme, je nesmysl. Když to slyším, vzpomenu si na neokonzervativní představu George Bushe mladšího, že když někam vtrhneme, budou nás vítat s šeříky,“ konstatoval ministr zahraničí v Událostech, komentářích s odkazem na rozvrácení Iráku po americké intervenci.

Zaorálek zároveň upozornil, že právě intervence zmnožují počet džihádistických - a protizápadně laděných – center a buněk. Tento názor se v zásadě neliší od varování amerického experta na mezinárodní vztahy Fareeda Zakarii, který ve svém nedávném komentáři mj. napsal: „Pokud by se však Spojené státy ve válce (v Sýrii) více angažovaly, určitě by tím inspirovaly ještě více zahraničních džihádistů, kteří by měli pocit, že mohou jít bojovat proti velké křižácké supervelmoci, a ne pouze proti režimu Bašára Asada.“

Kmoníček: Ateista a křižácká válka? Komické, pane ministře

Šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček nicméně Zaorálkovu perspektivu odmítl. „Obviňovat ateistického prezidenta z křižácké války je komické,“ prohlásil v Událostech, komentářích. „Prezident jasně říkal, že není pro bezvýchodné, dlouhodobé obsazování území - to jsou invaze. Říká, že je pro specifické preventivní údery na výcviková střediska teroristických skupin za pomocí moderní technologie, například dronů.“

Podle Zaorálka je ale iluzorní myslet si, že drony dokáží nahradit armády, a na svém negativním postoji k intervencím trvá. „S panem prezidentem jsem krátce po projevu mluvil a říkal jsem mu své výhrady. Domluvili jsme se, že se sejdeme,“ uvedl ministr v České televizi.

Spor o řešení blízkovýchodní bezpečnostní situace není první obtíží, k níž na lince mezi Pražským hradem a Černínským palácem (potažmo Strakovou akademií) dochází. Když Zeman v říjnu navštívil Peking, vzbudil kontroverze jeho výrok pro čínskou televizi, ve kterém hovořil o říši středu jako o inspiraci pro českou stabilizaci společnosti. Premiér Sobotka s prezidentem se následně dohodli, že třikrát do roka budou zahraniční politiku Česka koordinovat na společných schůzkách – i s šéfem české diplomacie Zaorálkem (více zde).