Velvyslancovat v Česku bude syn prvního korejského diktátora

Praha – Novým severokorejským velvyslancem v Česku bude Kim Pchjong-il – syn diktátora a zakladatele severokorejského totalitního komunistického režimu Kim Ir-sena a strýc nynějšího vůdce KLDR Kim Čong-una. Dosud byl dlouhých 17 let velvyslancem v Polsku, své nové funkce se ujme po předání pověřovacích listin prezidentu Miloši Zemanovi.

Kim Pchjong-ila na pozici velvyslance ve Varšavě nahradí Ri Kun, který dosud na ministerstvu zahraničí šéfoval odboru pro Severní Ameriku, uvedla jihokorejská média. Podle jihokorejských expertů je změna postu snahou zabránit Kim Pchjong-ilovi v tom, aby si po 17 letech v jedné pozici kolem sebe vybudoval mocenskou základnu. „Kim Pchjong-il je pod dohledem Pchjongjangu a celý život ho drží v šachu,“ uvedl analytik Čeong Seong-jang.

Kim Pchjong-il je mladším nevlastním bratrem zemřelého Kim Čong-ila. Ten byl nástupcem Kim Ir-sena ve vedení země a otcem nynějšího vůdce KLDR Kim Čong-una. Nový velvyslanec v Česku je tedy Kim Čong-unovým strýcem.

U svého otce údajně Kim Pchjong-il upadl v nemilost kvůli nevázanému stylu života, a proto od roku 1979 zastával různé diplomatické posty v zahraničí – aby nemohl zasahovat do politiky v KLDR. Média ale také spekulují, že díky velké fyzické podobnosti s otcem, kterého obyvatelé KLDR stále považují za poloboha, je pro severokorejskou vládu politickou hrozbou.

Kim Pjong-il
Zdroj: ČT24/Chancellery of the President of the Republic of Po

Kim Pchjong-il začal diplomatickou kariéru v roce 1979 v Jugoslávii, od roku 1988 velvyslancoval v Maďarsku, na protest proti navázání diplomatických styků Maďarska s Jižní Korejí se ale v roce 1989 přesunul do Bulharska a následně do Finska. Když v roce 1998 Sevrní Korea zavřela z úsporných důvodů velvyslanectví ve Finsku, stal se ambasadorem ve Varšavě. Na oficiálních akcích ale býval k vidění zřídka – účastnil se jen večírků pořádaných na alžírské, syrské či ruské ambasádě.

Vydáno pod