Do vrbětického areálu se již munice nevrátí, ujistil Sobotka

Vlachovice (Zlínsko) – Areál muničních skladů u Vrbětic již nebude sloužit k uložení munice. Při poslaneckých interpelacích to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O budoucím využití areálu, kde loni na podzim explodovaly dva objekty, rozhodne vláda po diskusi se Zlínským krajem i obcemi v sousedství skladů.

V civilním muničním skladu ve Vrběticích explodovaly v říjnu a prosinci dva sklady. Harmonogram odvozu munice, která se má podle vládního rozhodnutí přesunout do bezpečenějšího skladu v Květné, je podle premiéra připraven. Transport zajistí armáda a policie. Aby se události neopakovaly, chce vláda podle Bohuslava Sobotky zajistit zrušením současného určení skladu – munice už se ve Vrběticích ukládat nebude.

Nepůjde ale o jediné opatření. Aby se vrbětické události neopakovaly na Zlínsku ani nikde jinde, změní se některé zákony. „Je evidentní, že bude muset dojít ke změně celé řady zákonů. Ministerstvo vnitra ve spolupráci s dalšími ministerstvy má za úkol, aby příslušné návrhy připravilo do poloviny letošního roku,“ řekl premiér při interpelacích.

Místo po výbuchu skladu ve Vrběticích
Zdroj: ČT24/Ministerstvo vnitra

O dalším využití dosavadního muničního areálu chce premiér jednat s okolními obcemi a krajem. Podobně jako premiér se nedávno vyjádřil při sněmovním projednávání petice místních obyvatel za odvoz munice a nebezpečného materiálu z areálu náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. Soudí, že by mohl být pronajat nebo prodán firmám, které nemají s municí nic společného.

Starosta Lipové Miroslav Pala však upozornil, že žádná jednání o dalším využití areálu neprobíhají. „Nikdo se nás na to neptal, nikdo nepřišel s žádným návrhem,“ uvedl. Část vrbětického areálu spadá do katastru Lipové a její obyvatelé museli obec po explozích dočasně vyklízet.

Ve vrbětickém areálu vybuchl loni v polovině října sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a počátkem prosince sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.