Do konce roku bude v ČR šest babyboxů

Praha - Do konce letošního roku bude mít Česká republika šest babyboxů neboli schránek pro nechtěné novorozence. K babyboxům v Praze, Brně, Olomouci a Kadani přibude ve čtvrtek schránka ve Zlíně a 21. prosince v Pelhřimově. Příští rok se přidají další česká města: Ústí nad Orlicí, Mladá Boleslav a Sokolov. Cílem je alespoň 21 babyboxů v Česku, řekl předseda sdružení Babybox pro odložené děti Ludvík Hess.

Všechny čtyři babyboxy do dnešního dne pomohly zachránit devět dětí. „Nemyslím si, že babyboxy jsou všemocné a všezachraňující; jsou jen jedním kamínkem v mozaice možností, jak naložit s nechtěným děťátkem,“ řekl Hess.

V místech, kde babybox chybí nebo o něm lidé nevědí, končí nechtěné děti na horších místech. Například v září se našlo děvčátko na toaletě oddělení pelhřimovské nemocnice. V Karlových Varech zase v roce 2001 někdo odložil do přepravní bedny na zeleninu novorozená dvojčata. Zatím nejčerstvější je případ chlapce, kterého v polovině listopadu našly zdravotní sestry na chodbě sokolovské nemocnice. Ve stejné nemocnici, před centrální laboratoří, nalezli chlapečka i před čtyřmi lety.

Babyboxy jsou schránky o velikosti 100 na 60 centimetrů a hluboké 50 centimetrů. Váží 150 kilogramů, jsou vytápěné a napojené na signalizaci, která lékařům ihned oznámí otevření dvířek. Schránky pro nechtěné děti čelí kritice od samého počátku a rozpačité reakce vyvolávají i v jiných zemích. V době, kdy vznikl v Česku první babybox na soukromé klinice GynCentrum v pražském Hloubětíně, tedy v roce 2005, se k myšlence negativně stavělo i ministerstvo zdravotnictví.